Här är Sveriges svar på Putins upptrappning
Publicerad 2014-03-05
VISBY Här är Sveriges svar på Putins upptrappning.
Två Jas 39 Gripen står nu redo på Sveriges mest utsatta plats.
– Den som är först på Gotland har kommandot över Östersjön, säger major Tomas Nilsson.
I går morse landade två Jas 39 Gripen från F7 Såtenäs på Gotland.
Stridsflygplanen står nu placerade vid en hangar på försvarets område på Visby flygplats.
– Man har flyttat fram positionerna för att fortare kunna komma ut, säger major Tomas Nilsson, platschef på F17 Gotland.
Manövern gjordes på grund av den ryska flottans omfattande krigsövning utanför Kaliningrad - men också på grund av utvecklingen i Ukraina.
Gotland har enligt försvaret ett mycket viktigt strategiskt läge - skulle Ryssland flytta fram sina positioner eller angripa Baltikum har ön en helt avgörande betydelse.
– Gotland ligger mitt i Östersjön - den som är först på Gotland har kommandot över Östersjön, säger Tomas Nilsson.
Inget ökat hot
Försvarsmakten ser i nuläget inget ökat hot mot Sverige - men man följer den ryska krigsövningen och utvecklingen i Ukraina mycket noga. Närområdet bevakas dygnet runt av marina enheter, sensorer och olika typer av radarsystem.
Men trots att två stridsflygplan nu står beredda på Gotland är beredskapen inte höjd, betonar Tomas Nilsson.
– Det här är en incidentberedskap. I stället för att ha planen placerade i Såtenäs flyttar man dem tillfälligt hit. Det är egentligen inget ovanligt säger han.
”Basen aktiv annars också”
Sedan det sista förbandet lades ner på Gotland 2005 består försvaret på ön i dag av ett hemvärn på runt 450 personer samt av de anställda på F 17. I oktober i fjol skeppades 14 toppmoderna stridsvagnar över - de står däremot förvarade i ett förråd och används aldrig.
Anders Eckerberg, major och chef för Gotlands hemvärnsbataljon tonar också ner betydelsen att ha stridsflyg stationerade på ön.
– Visbybasen är ju aktiv annars också, skillnaden är att de står där året om, säger han.
I går kom även krav från politiskt håll om att upprusta Gotlands försvar. Jan Björklund (FP) är djupt oroad över Rysslands upptrappning och menar att det finns risk att Gotland ockuperas om Ryssland går in i Baltikum.
Stridsflygen – en rutinåtgärd
Placeringen av stridsflygen ska däremot inte ses som ett steg närmare en upprustning, menar Karlis Neretnieks, generalmajor, tidigare chef för Gotlandsbrigaden. Han ser det snarare som en rutinåtgärd.
– Jag tycker man skulle ha placerat ut planen för flera dagar sedan. För att markera mot Ryssland att vi är på alerten. Men skulle någon vilja ta Gotland har de här planen ingen som helst betydelse.
Hur utsatt är Gotland?
– Gotland är en utomordentligt viktig plats om det skulle bli kris i Baltikum, både för Nato och för Ryssland. Därför tycker jag det är viktigt att ha en kvalificerad militär närvaro på Gotland.