Ville stoppa granskning till varje pris

Publicerad 2013-11-24

Kommunen betalade halv miljon för konsult som uppmanade till lagbrott

SVT granskade hur Göte­borgs kommun lagt 446 000 kronor på ”öppen bar” i Cannes.

Då betalade kommunen över en halv miljon för rådgivning – i att sätta krokben för granskningen.

– Det framstår som ett våldsamt slöseri med skattepengar att få råd där man rekommenderas att begå lagbrott, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke.

”Uppdrag granskning” avslöjade att Göteborgs kommun lät 40 tjänstemän resa till Cannes där man bjöd på ”öppen bar” för att ”knyta kontakter” på stans flottaste hotell – för 446 000 skattekronor.

Nu avslöjar Göteborgs-Posten hur fem kommunala bolag har köpt pr-råd för över en halv miljon kronor inför SVT-granskningen. I de flesta fall är det pr-firman JKL, där tidigare statsministern Göran Persson (S) är anställd, som fakturerat skattebetalarna.

I går publicerade GP flera dokument och mejl som avslöjar kommunens arbete för att undkomma granskningen.

”All tid i världen”

I ett mejl som tidningen hänvisar till ber fastighetsdirektören Christina Johnsson om ett utlåtande från JKL kring ett förslag till svar på en fråga från ”Uppdrag granskning”. JKL:s pr-konsult, den tidigare moderata kommunpolitikern Henrik Nilsson, skriver:

”Ge dem inte allt på en gång - då tror de att de är något på spåren och genom att ta det i två steg så slipper ni frågor om alla projekt”.

I ett kompendium som GP tagit del av uppmanar JKL tjänstemännen att tillsätta en ”krisgrupp” och inte ställa upp på ”några som helst intervjuer”. Telefonsamtal ska inte heller besvaras enligt Henrik Nilsson, i stället uppmanar han kommunen att bara kommunicera per mejl och fördröja.

I ett mejl skriver Henrik Nilsson: ”Redaktionen har en deadline. Det har inte vi. Vi har all tid i världen, men det har inte journalisten. Allt eftersom tiden går kommer journalisten känna sig allt mer stressad.”

Dessutom uppmanar han kommunen att försöka göra ”Uppdrag granskning” ”trå­kigt” genom att svara kort på alla frågor. ”Syftet med denna minimalism är att programmet ska bli så tråkigt som möjligt”, skriver pr-konsulten.

”Borde svartlistas”

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke säger att råden om att fördröja utlämnandet av handlingar och inte svara i telefon strider mot grundlagen tryckfrihets­förordningen.

– Det framstår som ett våldsamt slöseri med skattepengar att få råd där man rekommenderas att begå lagbrott. Sådana här företag har inget i en kommun att göra, de borde sättas upp på en svartlista, säger Nils Funcke.

– Det är en typisk fråga för Justitieombudsmannen att granska. Det skulle vara en välgärning om någon anmälde dem till JO.

Att JKL uppmanar Göteborgs kommun att vara tråkiga kallar han för ”absurt”.

– Jag vet inte om de är omdömeslösa eller okunniga men göteborgarna borde gråta blod över att skattepengar går till det här. De här råden är skogstokiga.

Till GP säger sig Chris­tina Johnsson ha förkastat råden från JKL. Samtidigt säger sig ”Uppdrag gransknings” rep­orter Sophia Djiobaridis känna igen pr-råd­­en - punkt för punkt - från arbetet med gransknin­g­en.

Aftonbladet har pratat med JKL:s Henrik Nilsson som inte vill kommen­tera.

DE FESTADE & RESTE FÖR EN HALV MILJON

SVT:s ”Uppdrag granskning” inledde i oktober en serie om två program där svenska kommuners medverkan på fastighetsmässan Mipim i Cannes undersöks. Först ut var Staffanstorps kommun i Skåne som den 9 mars i år reste till Cannes för tredje året i rad på en spritmarinerad resa - totalnotan för Staffanstorpsborna landade på 412 000 skattekronor.

”Uppdrag granskning” avslöjade i november att representanter från Göteborgs kommun lät skattebetalarna stå för spritnotor, inköp av en svart klänning och gourmetmat under fastighetsmässan. Bland annat ertappades kommunföreträdarna med att bjuda in till två tillställningar med ”öppen bar” på Cannes dyraste hotell för 446 000 skattekronor.

Efter programmet polis­anmäldes två tjänstemän för bedrägeri och Bertil Rignäs fick sparken som vd för kommunala bostadsbolaget i Göteborg.