”Känslan var outhärdlig”

Uppdaterad 2013-08-30 | Publicerad 2013-08-28

Viral TV testar Youtubefenomen

En het frukt har blivit het på nätet. I säsongspremiären av Viral TV testar programledaren Kristoffer Hindhammar världens starkaste chili.

- Jag har aldrig upplevt något liknande, säger han.

Programledarna för Viral TV, Julia Skott och Kristoffer Hindhammar.

Nu inleds en ny säsong av Viral TV på Aftonbladet. Genom hela hösten kommer programledarduon Kristoffer Hindhammar och Julia Skott guida tittarna genom internetfenomenens träskmarker. I den uppgiften ingår att undersöka och anta en mängd olika utmaningar som florerar som trender på nätet.

I premiäravsnittet sätts fokus på viralfenomenet Hot pepper challenge, där privatpersoner testar chilifrukter i olika mängd och antal. Kristoffer Hindhammar är först ut som försökskanin. Framför en kamera och en skara förbipasserande som stannat till i Tantolunden i Stockholm provar han Trinidad Moruga Scorpion, världens starkaste chilifrukt. På plats finns även läkaren Christian Inngul, verksam vid Södersjukhuset, redo att rycka in vid behov.

”Brände i munnen”

Reglerna för testet i programmet är tre: Man måste äta hela chilifrukten, tugga i minst femton sekunder och svälja den.

I inslaget ser vi Kristoffer Hindhammar börja hyperventilera, svettas och få hjärtklappning.

– Det blev exceptionellt obehagligt redan efter några få tuggor, berättar han.

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Ögonen rann, det brände i munnen och jag fick svårt att prata. Obehaget stegrade och under 45 sekunder var situationen nästan ohållbar. Kulmen nåddes när jag fick kramp i bröstet. Det kändes som jag fick ett slag i magen.

Med läkare på plats, hur trygg kände du dig?

– Relativt, utan Christian hade jag aldrig gjort det. Men ångesten växte när jag såg att han blev orolig. Han måste ha sett paniken i mina ögon, för han bad mig att dricka lite kokosmjölk.

Hur länge höll reaktionen i sig?

– I åtta långa minuter, trots att jag hävde i mig yoghurt, det enda som tycktes lindra. En halvtimme efter inspelningen gick jag hem, omtöcknad, och drack mer yoghurt. Sedan fick jag ont i magen, det hela eskalerade och jag började kolla runt efter numret till Sjukvårdsrådgivningen. Men smärtan försvann, återkom, försvann igen och har lyckligtvis inte kommit tillbaka sedan dess.

Inget 112-läge?

– Nej, faktiskt inte. Det värsta var obehaget. Att det brände kunde jag stå ut med, men känslan av att inte kunna kontrollera sin kropp var outhärdlig.

Ni varnar tittarna ett flertal gånger för att testa detta. Vi vet att capsaicin, ämnet som finns i chili, kan ha en skadlig effekt på kroppen. Vad fick dig att göra det?

– Jag var genuint nyfiken och ville veta hur det kändes. Efter testet ville några i publiken prova, så jag tror inte folk förstår hur obehagligt det är. Jag trodde det skulle krävas skådespeleri för att få till bra tv i det här fallet, men reaktionen kom helt naturligt.