Obamas trovärdighet tvingar fram Syrienattack

Nu handlar det bara om hur omfattande straffexpeditionen blir

Vapeninspektörerna har ännu inte gjort sitt jobb men president Barack Obama verkar redan ha bestämt sig.

Det blir en attack mot Syrien.

Nu handlar det bara om hur omfattande straffaktionen blir.

I över två år har Obama vägrat att låta USA dras in militärt i Syrienkonflikten. Efter äventyren i Irak och Afghanistan är amerikanerna krigströtta. De vill inte offra fler amerikanska soldaters liv i ett krig nånstans långt borta som de inte begriper nyttan av.

Obama har lyssnat på opinionen och stått emot alla påtryckningar från den syriska oppositionen och från allierade om att ingripa för att få stopp på blodbadet som hittills skördat över 100 000 människoliv.

Den omfattande attacken med kemiska vapen i förra veckan som resulterade i hemska bilder på rader av döda barn har tvingat presidenten att ändra sig. Det i kombination med hans årsgamla löfte att användandet av kemvapen skulle innebära att en "röd linje passerades" och medföra "allvarliga konsekvenser" för Syrien.

Förstöra bevis

Efter gasttacken mot Ghouta utanför Damaskus var Obama inledningsvis mycket försiktig. Han ville först undersöka vad som hänt och vem som var skyldig. Men under helgen har amerikanska talsemän gjort klart att USA anser det klarlagt att det verkligen handlade om en gasattack som den syriska regimen låg bakom.

Beskedet att FN:s vapeninspektörer får besöka det drabbade området möts med attityden "för lite, för sent". Den syriska regimen anses ha haft tid att förstöra eventuella bevis.

Presidenten verkar ha kommit fram till att hans egen trovärdighet står på spel. Om han inte gör allvar av sitt hot att agera kommer i fortsättningen ingen att lyssna på honom.

Inte bara när det gäller Syrien. USA har den minst lika viktiga frågan om att stoppa Irans försök att skaffa sig kärnvapen. Gör Obama inget åt Syrien kommer hoten inte att fungera på Teheran heller.

Likt Kosovo

I fallet Syrien har USA hittills kunnat gömma sig bakom Ryssland och Kinas veton i FN mot varje aktion mot Syrien. Nu verkar Obamaadministrationen fundera på en lösning liknande fallet Kosovo 1999. När Ryssland stängde vägen för en FN-aktion valde USA och Nato att agera utanför FN-systemet. Kosovo utsattes för ett fler månader långt bombkrig.

En så omfattande aktion är inte trolig i Syrien. Förmodligen handlar det om en mer begränsad straffaktion mot ett antal av regimens mål. Troligen genomförda med kryssningsmissiler från hangarfartyg i Medelhavet. En lista på tänkbara mål finns redan.

Syftet är att skrämma diktatorn Bashar al-Assad från att i framtiden använda kemiska vapen fler gånger.

Obama har flera svåra överväganden att göra.

Aktionen måste vara tillräckligt kraftfull för att visa att han verkligen menar allvar. Men inte så omfattande att förbindelserna med Ryssland ödeläggs helt och hållet. Ryssarna har redan varnat USA för konsekvenserna av en attack men det kommer inte att få Obama att avstå. Däremot vill han i efterhand på sikt kunna reparera relationerna.

Inte svårt hitta villiga

Även Assad räknar med en attack. I går varnade han USA i en intervju i en rysk tidning för att de kommer att misslyckas på samma sätt som "USA misslyckats i alla krig sedan Vietnam".

Obama kommer inte att agera på egen hand. Han har dock inga problem att få med sig ett antal viktiga länder. Både Storbritanniens David Cameron och Frankrikes Francois Hollande är mer än villiga att delta i en straffexpedition. Styrkta över det lyckades resultatet av operationen i Libyen för två år sedan.

Men målet är inte att försöka störta Assad.