Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Louise blev förlamad – efter läkarnas miss

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-10-21

Nu nekas hon ersättning

Inom fyra timmar hade hennes hälsa kunnat räddas med rätt behandling.

Men Södersjukhuset missade att Louise Bernstein, 43, hade en stroke.

Hon fick svåra hjärnskador och blev förlamad.

– Louise har fått hela sitt liv förstört, säger sambon Stefan Eurenius, 44.

Nu nekas hon ersättning från Patientförsäkringen LÖF.

Louise Bernstein, 43, i Saltsjö Boo hade precis fött sitt första barn, Alexander, i dag 3.

När sonen var en månad gammal drabbades Louise av en stroke.

Det var på kvällen torsdagen den 25 november 2010. Klockan var runt åtta. Louise hade ätit middag med Stefan, sin mamma och sin syster.

Plötsligt fick hon sprängande huvudvärk och tryck mot halsen. Hon hade svårt att hitta orden, talade dröjande, kunde inte röra vänster lillfinger och var förvirrad.

Klockan 21.47 anlände de till akuten på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi var plats mindre än två timmar efter första symptomen, säger Stefan Eurenius, även pappa till Alexander.

Sedan gick allt fel.

”Allt tog för lång tid”

I 34 minuter fick Louise vänta på läkare. Klockan var då 22.21.

ST-läkaren misstänkte migrän. Sedan hjärnblödning. CT-röntgen utan konstrastvätska visade ingenting.

– Allt tog för lång tid, säger Stefan Eurenius.

På natten blev Louise inlagd på stroke-avdelningen för misstänkt stroke – utan övervakning. Där förlorade hon talförmågan och rörligheten i höger arm och ben.

Klockan 3.19 remitterades hon till CT-röntgen med konstrastvätska.

Klockan 5.10 – först två timmar senare – röntgades hon.

Klockan 5.44 fick Louise diagnosen sinustrombos – blodpropp i en ven till hjärnan och klockan 6.10 blodproppsförebyggande behandling.

Då hade hon tillbringat åtta timmar på sjukhuset. Och det var för sent för trombolys – blodpropplösande behandling. Den måste ges inom fyra timmar från symptomdebuten för att ha effekt. För varje minut dör två miljoner nervceller i hjärnan vid en stroke.

På morgonen fördes Louise till Karolinska universitetssjukhuset. Där eftergranskades röntgenbilderna från SÖS.

– SÖS hade ställt fel diagnos, säger Stefan Eurenius.

Nära att dö

Louise hade i själva verket flera infarkter i vänster hjärnhalva och en blodpropp i stora halspulsådern. Dagen därpå opererades proppen bort. Stefan Eurenius vädjade om MR-röntgen, utan gehör.

På femte dagen var Louise nära att dö. Hon hade drabbats av malign mediainfarkt och fick en svullnad i hjärnan. 70 procent av vänster hjärnhalva förstördes.

Louise Bernstein – tidigare journalist och pressekreterare för EU-kommissionen – förlorade talförmågan, halva synfältet på höger öga och blev förlamad i höger kroppshalva.

Hon kan inte längre läsa, skriva eller räkna. Hon talar knapphändigt och har även andra kognitiva svårigheter. Och har hjälp av personliga assistenter 72 timmar i veckan.

– Konsekvenserna av det som hänt är så stora för Louise, för Alexander men även för mig, säger Stefan Eurenius.

Han anmälde båda sjukhusen för fel i vården till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Han anser att Louises skador hade kunnat undvikas. Inget av sjukhusen har gjort en Lex Maria-anmälan.

Landstinget får kritik

Nyligen kom IVO med ett förslag till beslut. I det undgår ST-läkaren på SÖS kritik. IVO vill dock kritisera Stockholms läns landsting för brister i kvalitet, rutiner och kompetens i att omhänderta  strokepatienter, samt för bristande medicinsk handläggning av Louise. En läkare på KS kritiseras för försenad MR-röntgen.

Gerd Lärfars, verksamhetschef för VO Internmedicin på SÖS, anser inte att sjukhuset gjort något fel. Och läkaren på KS är tveksam till om en tidigare MR-undersökning hade kunnat förändra sjukdomsförloppet.

Men i grunden handlar allt om fyra timmar. Fyra livsavgörande timmar.

Om Louise Bernstein hade fått propplösande behandling inom dessa fyra timmar efter symptomdebuten så hade hon kunnat bli symptomfri, enligt Nils Wahlgren, professor i neurologi och neurolog på Karolinska universitetssjukhuset, som uttalade sig i Aftonbladet den 9 april 2012.

Tidpunkten för när Louise insjuknade är därför betydelsefull.

– I journalen står fel tidpunkt angiven. Louise insjuknade efter middagen. Men läkaren antecknade under eftermiddagen, säger Stefan Eurenius.

Till sin anmälan har han bifogat ljudfilen från samtalet klockan 20.59 mellan sjukvårdsupplysningen och Louise.

– På den kan man höra att hon släpar i talet och inte hittar orden.

”Utelämnar viktiga fakta”

Att läkaren uppger något annat än Stefan Eurenius gör att IVO överhuvudtaget inte tar ställning i den avgörande frågan – om det hade funnits någon möjlighet att inleda propplösande behandling i tid.

– IVO tar inte sitt ansvar. De utelämnar viktiga fakta.

Detta påverkar i sin tur beslutet om ekonomisk ersättning från Patientförsäkringen LÖF. Stefan Eurenius har för Louise krävt ersättning för vårdskada.

Louise fick avslag.

– LÖF hävdar att Louise skulle ha blivit sjuk även om behandlingen hade satts in tidigare, att inga fel begåtts. Och att hon kommit in för sent till sjukhuset för att få trombolys, säger Stefan Eurenius.

– Men jag var med Louise hela tiden och jag vet när hon fick sina första symptom. Det var vid 20-tiden.

LÖF har dock gått med på att invänta IVO:s beslut för att eventuellt göra en ny bedömning.

– Inga pengar i världen kan ju ersätta det som hänt Lollo. Men en ersättning är ändå bättre än ingenting alls, säger Stefan Eurenius.

| |
Aftonbladet