Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Dödssjuke Hajrudins dröm: Träffa Zlatan

Publicerad 2013-10-02

Hajrudin Kamenjas är en fotbollstokig 8-åring.

Han har bara en månad kvar att leva.

– Hans enda dröm är att få träffa Zlatan Ibrahimovic, säger hans mamma Amela Kamenjas.

Hajrudin Kamenjas är född i gruvstaden Vares, i Bosnien. När han var två och ett halvt år upptäckte läkarna att han lider av leukemi.

Större delen av sitt liv tillbringade han på sjukhus i bosniska huvudstaden Sarajevo och tyska Tübingen.

Tre benmärgstransplantationer gjordes under årens lopp. Men i lördags återvände familjen till Bosnien från Tyskland.

– De tyska läkarna sa att det inte längre finns något hopp. Att han har knappt en månad kvar att leva. Vi vill att han ska dö hemma, berättar Amela Kamenjas.

Spelade fotboll även på sjukhuset

Hajrudin, liksom resten av familjen älskar fotboll. Hans far var nära ett kontrakt med FC Sarajevo i den högsta jugoslaviska ligan när kriget kom och landet splittrades i början av 1990-talet. Pappan förlorade ett ben i striderna, men han överförde kärleken till sporten till sina barn.

– I perioder, när Hajrudin var bättre, spelade vi mycket fotboll. Även under sjukhusvistelserna, berättar hans mor.

Pojkens stora idol är bosniska landslagsstjärnan Vedad Ibisevic, anfallare i tyska Stuttgart.

Ibisevic har hälsat på Hajrudin under tiden han låg på sjukhuset i Tübingen. Nu hoppas Hajrudin få träffa en annan spelare med bosniska rötter – svensken Zlatan Ibrahimovic.

Vill träffa sin idol en kort stund

– Han kallar honom Ibrakadabra. För sju-åtta månader sedan blev han som besatt efter att ha sett Zlatan i en match. Han vill ha hans matchtröjor och jag måste ständigt leta på internet efter senaste info om Zlatan, säger Amela Kamenjas.

Hon frågade Hajrudin, under tiden han låg på sjukhus, om hon ska försöka ta kontakt med Zlatan. Då avböjde pojken, han ville inte att hans idol skulle se honom i sjukhussängen. Nu rapporterar flera nyhetssajter i Bosnien och Kroatien om hans sista önskan.

Pojken själv är inte medveten om att han snart ska dö. Det mäktar mamman inte berätta för honom.

– Jag förstår är chansen är väldigt liten, men om Zlatan bara kunde komma till flygplatsen i Sarajevo och där träffa min son, bara en kort stund, så att pojken ser att han verkligen finns, säger hon.