Mördad på öppen gata

Publicerad 2013-09-11

Svenska kvinnan höggs ihjäl brutalt – knivmannen kan ha fångats på bild

Den 19-åriga svenskan höggs ihjäl bara ett tiotal meter från sitt hem.

Mördaren försvann från platsen och jagas nu intensivt av polisen.

Enligt grannar fångades knivmannen på bild - när han väntade på sitt offer.

På den vanligtvis fridfulla gatan Leonardus van Veghelstraat i utkanten av Den Bosch, drygt tio mil söder om Amsterdam, var allt som vanligt tidigt i går morse.

Strax efter klockan åtta kom den 19-åriga svenskan ut på gatan för att hämta sin cykel och åka i väg till den holländska motsvarigheten till Komvux där hon studerade.

- Jag såg det många gånger. Hon brukade komma runt hörnet här, ställa ner sin ryggsäck på marken, öppna grinden och sen hämta sin cykel i cykelstället. Sen kom hon tillbaka, plockade upp sin ryggsäck och cyklade i väg till skolan, säger grannen Hans van ­Hoesel, 64.

Men i går morse kom kvinnan aldrig tillbaka ut genom grinden.

Såg kvinna på marken

- Vid kvart över åtta-tiden hörde jag gråt och skrik ute på gatan. Först trodde jag att det var ett barn, men snart förstod jag att det inte var normalt. Så jag öppnade dörren, och på andra sidan gatan såg jag någon på marken tillsammans med en man som försökte hjälpa henne. Sen såg jag kvinnan tydligare, hur hon låg i fosterställning mot väggen och blödde fruktansvärt, säger Hans van Hoesel.

Han berättar hur både han och den andre mannen försökte prata med kvinnan och hålla henne vid med­vetande - förgäves.

- Lämna oss inte. Stanna här med oss, sa vi. Men hon svarade inte.

Stor kniv

Snart stod det klart att den svenska kvinnan hade knivhuggits flera gånger.

- Ambulansen var snabbt på plats och förde henne med högsta möjliga hastighet till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda, säger polisens presstalesman ­Eric Passchier till Aftonbladet.

När Hans van Hoesel kom ut på gatan hade mördaren redan försvunnit från platsen.

- Men kvar på marken låg en knivslida, ungefär 30 centimeter lång, bredvid henne, så det måste ha varit en stor kniv som han högg henne med, säger han.

Enligt polisen hittades även en ryggsäck, som tros ha tillhört kvinnan, och en kniv på platsen.

Kort efter attacken drog en stor polisinsats i gång med helikopter och polispatruller. Grannarna berättar att området utanför deras hem var avspärrat under större delen av gårdagen.

Hans van Hoesel är övertygad om att mördaren väntade på just den 19-åriga svenskan.

- Absolut, han väntade på henne i minst en timme här på hörnet utanför vårt hus. En granne på andra sidan gatan tog en bild av honom eftersom han tyckte att han såg skum ut och tänkte att han kanske skulle stjäla ­något ur min bil.

Togs upp i tv direkt

Han visar upp bilden på en man i grön huvtröja och svarta byxor. Precis så som hans granne beskrivit att mördaren var klädd.

- Hon skulle gå till skolan med sin sexårige son och var den enda som såg ­honom hugga henne. Enligt henne är han ganska lång och har runda kinder, säger Hans van Hoesels fru Inese, 56.

I går kväll togs fallet med den mördade svenska kvinnan upp i tv-programmet ”Opsporing verzocht”, en holländsk motsvarighet till svenska ”Efterlyst”. Programledarna uppmanade allmänheten att höra av sig med iakttagelser och i slutet av programmet sa de sig ha fått in tre intressanta tips i jakten på gärningsmannen. Sent i natt hade polisen i Den Bosch dock ännu inte gripit någon.

Hans och Inese van Hoesel berättar att mordet har skakat området.

- Så mycket poliser och räddningspersonal, det är inget som vi är vana vid här. Jag har fortfarande bilden av henne på näthinnan, säger Hans van Hoesel med gråten i halsen.

Även hans frus ögon tåras när hon berättar om mordet.

- Jag är otroligt ledsen för hennes familj och framför allt hennes mamma. Jag är också mamma och kan inte föreställa mig hur hon ska klara det här, säger Inese van Hoesel.