Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

50 döda i Egypten

Publicerad 2014-01-26

Ett 50-tal personer har dött i Egypten, i samband med treårsdagen av arabiska våren.

Det uppger myndigheter i Kairo, enligt TT.

Flera medier, bland andra amerikanska CNN, uppger att minst 29 personer har dött i samband med årsdagen av inledningen av den arabiska våren i Egypten i går.

Många skadade

Enligt TT uppger egyptiska myndigheter i dag att ett 50-tal dött.

"Dussintals" uppges också ha skadats i upplopp som förekommit i flera delar av landet under årsdagen i går.

Det var den 25 januari 2011 som revolutionen i Kairo startade och gjorde att diktatorn Hosni Mubarak avsattes i februari.

Då ljöd jubel på gatorna i Kairo, och människor upplevde att Egypten var befriat.

Hoppades på frihet

Revolterna började i Tunisien och spred sig till flera länder i arabvärlden, Egypten, Yemen, Bahrain, Libyen och senare i Syrien i hopp om en friare framtid.

Egypten har sedan Mubaraks fall till en början letts av ett militärt övergångsstyre. Den perioden präglades av nya sammanstötningar och krav på en civil regering. I de första parlamentsvalen segrade Muslimska brödraskapet och salafisterna. Den faktiske ledaren i dag är arméchefen, general Abdel Fattah al-Sisi.

Landet är i dag djupt splittrat. Vissta stödjer Sisi helhjärtat. Andra är motståndare till Muslimska brödraskapet och anser att landet gått bakåt.

Revolterande i underläge

Resultaten efter de folkliga resningarna i de olika länderna varierar stort, men en gemensam nämnare är att islamiska partier fått en allt viktigare roll och de stora ungdomsgrupperna som startade protestaktionerna har hamnat i underläge.