Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Alla vill prata med Frauke

Publicerad 2013-09-21

AfD:s Frauke Petry är ett hett villebråd för journalister.

BERLIN. Trafiken av journalister till sjätte våningen på Schillstrasse 9 är tät.

Alla vill prata med Frauke Petry från eurofientliga partiet Alternativ für Deutschland.

En kort kvinna men tillräckligt stark för att kunna sätta krokben för Angela Merkel på söndag.

Kön för att intervjua henne är lång. Efter oss kommer estnisk tv, brittiska Sky News och amerikanska Fox News. Alla väntar vi i det trånga fikarummet medan de före oss avslutar. En stressad, rödmosig pressekreterare bjuder på vatten och kaffe.

Några tyska medier finns inte här.

– Precis efter att vi bildades i februari-mars så rapporterade tyska medier om vilka vi var och vad vi vill men sen har det varit väldigt tyst, klagar Petry. De stora statliga tv-kanalerna som är finansierade av skattebetalarna har försökt tiga ihjäl oss.

Innan dess hann dock hennes partiledarkollega Bernd Lucke klä sig i en grekisk flagga under en tv-intervju i en av de privata kanalerna vilket väckte visst uppseende.

Litet missnöjesparti

I Tyskland betraktas AfD som ett litet missnöjesparti inte värt att riktigt ta på allvar.

På ett sätt stämmer det. AfD:s huvudsakliga fråga är att de vill avskaffa euron i sin nuvarande form.

– Men vi håller på att ta fram ett program för ett nytt skattesystem och andra frågor.

Som missnöjesparti är det ovanligt i den mening att det bildades av en grupp välutbildade ekonomer och akademiker som inte vill placera sig någonstans på höger-vänster skalan utan ta en sakfråga i taget.

Obetydligt eller inte återstår att se. Opinionsinstituten säger alla att det parti som de har svårast att förutsäga valresultatet för är Alternativ für Deutschland.

De ligger runt 3-4 procent i de flesta mätningar men kan mycket väl få de fem procent som krävs för att komma in i förbundsdagen.

Petry hävdar med ett trött leende att mätningarna konsekvent undervärderar partiet.

– Min bedömning är att vi får mellan 7 och 10 procent.

I så fall kan Frauke Petry och hennes vänner sätta rejäla käppar i hjulet för Angela Merkel. Hittills har förbundskanslern tämligen enkelt fått igenom de förändringar av EU-regler som krävts för att ge pengar till euroländer som drabbats hårdast av krisen. Med AfD i den tyska riksdagen blir det svårare.

– Vi vågar säga sanningen som varken Merkels parti eller socialdemokraterna vill att det tyska folket ska få höra, slår Frauke fast. Euron är ett bevis för den demokratiska kris som vår kontinent genomgår.

Skulle förlora ansiktet

Hennes röst är hes efter alla intervjuer. Hon försöker rädda den med en vit scarf runt halsen.

Att SPD eller CDU skulle vara beredda att bilda en regering där AfD ingår ler Petry åt.

– Som det låter nu skulle de förlora ansiktet om de regerade tillsammans med oss. Men man vet ju aldrig, beroende på hur valet går.

Själv är hon bara beredd att sätta sig i en regering som verkar för att euron görs om.

Vi gör hela intervjun på engelska. Petrys uttal är mer eller mindre felfritt. Accenten närmast brittisk och helt utan den klassiska tyska brytningen.

Kan Frauke Petry bli en ny Merkel?

Merkel har vunnit många anhängare med sitt vetenskapliga sätt att angripa politiken. Merkel är fysiker i botten. Petry är kemist. 2007 startade hon ett företag som gör en speciell sorts plast.

– Jag gillar också ett vetenskapligt angreppssätt men där tror jag likheterna mellan oss slutar, säger Petry och avlossar ett skratt innan ansiktsdragen slätas ut och blir allvarliga igen.

– Merkel har inte varit ärlig mot tyskarna. Till en början var hon emot att ge pengar till andra länder men sedan drev hon igenom det i alla fall. Trots att det bröt mot EU:s grundläggande regler.

Arbetar utan lön

Petry ligger inte och drömmer om D-markens återkomst på nätterna. Hon ser det som fullt möjligt att ersätta euron med ett mindre antal gemensamma valutor som tar hänsyn till ländernas konkurrenskraft.

– I dag är problemet att euron är för svag för Tyskland men för stark för länder som Grekland, Portugal och Spanien. Det måste finnas en mekanism som gör att länderna kan devalvera. Annars kommer de för evigt att vara i behov av hjälp från Tyskland.

Petrys mobil ringer. Hon övergår till tyska. I sina höga klackar går hon in i ett av den långa korridorens många rum för att lösa något. Hon urskuldar sig med att "det är mycket nu".

Återkommen berättar Frauke att hon aldrig tidigare varit aktiv i något politiskt parti. Något hon har gemensamt med många av AfD:s sympatisörer.

– Jag kände aldrig att det var tillräckligt högt i tak i de andra partierna för att få ha en självständig åsikt. I AfD omges jag av kompetenta människor som vågar debattera och ifrågasätta.

I motsats till övriga partier arbetar Petry och hennes partikollegor oavlönat och måste ha heltidsjobb vid sidan av politiken.

En sak som kan ändras på söndag. Till Merkels förskräckelse.