Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Hård kritik att vänta i slutgiltig "coronadom"

Publicerad 2022-02-25

Coronakommissionens ordförande Mats Melin i samband med att kommissionen presenterade sitt andra delbetänkande i riksdagen i höstas. Arkivbild.

Coronakommissionen kommer i dag med sin ”dom” över Sveriges coronastrategi. Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) riskerar hård kritik.

När kommissionen presenterar sitt slutbetänkande handlar det delvis om att besvara två frågor: Var det svenska vägvalet under pandemin rimligt, och om inte – vem bär ansvaret?

Där till ska man också syna vilken effekt besluten har haft på samhällsekonomin, enskildas ekonomi samt samhällets förmåga att hantera en kris i stort.

Trestegsraket

Kommissionen har tidigare kommit med två delbetänkanden. I december 2020 fokuserade man på smitta och död inom äldreomsorgen. I oktober i fjol handlade det om smittspridning och testning, skyddsutrustning och vårdens arbete.

Kommissionens kritik har varit svidade: Regeringens, myndigheters, regioners och kommuners arbete har recenserats som ”haveri”, ”svek” och ”senfärdigt”. Bara vård- och omsorgspersonalen har prisats.

I trestegsraketens sista del vill kommissionen alltså förstå hur centrala beslutsfattare tänkte och vad de hade för information när de stakade ut Sveriges väg genom pandemin. Därför har kommissionen begärt in en stor mängd dokumentation från regeringskansliet och FHM. Det ska göra det lättare att peka ut ansvariga.

Strid om bevis

Men det har varit strid om saken. Regeringskansliet har anklagat kommissionen för att vara otydlig med vilken information man begär ut och klagat på att arbetet med att ta fram handlingarna är mycket tidskrävande. Den information som finns att tillgå, invände regeringskansliet, ger heller ingen samlad bild över pandemihanteringen.

Den förklaringen köpte inte kommissionen, som till sist fick sin vilja igenom.

Den senaste månaden uppges kommissionen ha fått så mycket överlämnat att källor i regeringskansliet undrat hur man ska hinna gå igenom allt.

Men kommissionens ordförande Mats Melin och hans medarbetare har inte begärt mer tid för sin granskning.

När TT har frågat kommissionen om den har fått det den har bett om är svaret inte ja eller nej utan: Det kommer vi att redogöra för i slutbetänkandet.

Följ ämnen i artikeln