Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Kommitté kräver omorganisation av Secret Service

Publicerad 2024-10-17 17.26

Den tidigare presidenten och numera presidentkandidaten Donald Trump träffades i örat under mordförsöket på honom den 13 juli i år.

En oberoende granskningskommitté kräver en genomgripande omorganisation av den amerikanska säkerhetstjänsten Secret service efter dess ”historiska” misslyckande med att förhindra mordförsöket på den tidigare presidenten Donald Trump i juli, enligt en rapport.

”Secret Service som myndighet kräver en grundläggande reform för att utföra sitt uppdrag”, skriver de fyra medlemmarna i kommittén i ett brev till Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet.

En stor del av rapporten ägnas åt att identifiera de specifika säkerhetsbrister som möjliggjorde mordförsöket i Butler, varav många redan har erkänts av Secret service.

Kommittén skriver att en ny ledningsgrupp med betydande erfarenhet utanför Secret service behövs i kölvattnet av mordförsöket, och rekommenderar att säkerhetstjänsten ska sluta utreda ekonomisk brottslighet och åter fokusera på sitt kärnuppdrag att skydda högprofilerade personer.