Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Återvändande palestinier: Jabalia har utplånats

TT-AFP

Publicerad 2024-06-01

Palestinier vandrar längs förstörelsen i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza. Bild från fredag den 31 maj.

Alla hus har reducerats till spillror, säger Mohammed al-Najjar, en 33-årig Gazabo som återvänt till sitt hem i flyktinglägret Jabalia efter Israels senaste offensiv där.

– Man är vilsen, man vet inte exakt var ens hem är bland all denna förstörelse, säger al-Najjar till AFP.

Israeliska styrkor har genomfört massiva bombardemang utöver en hård markoffensiv i området på norra delen av Gazaremsan de senaste veckorna.

I helgen meddelade Israels armé att man drar sig tillbaka från Jabalia. Militären uppger att sju döda personer, som togs gisslan av Hamas under terrordådet i Israel den 7 oktober, återhämtats av militären under operationen.

De senaste dagarna har mängder av palestinier strömmat till området för att försöka hitta sina hem och rädda de ägodelar som finns kvar. Män, kvinnor och barn har vandrat runt på gator där deras hus en gång stod – nu fyllda med gråa betongrester, rapporterar AFP:s korrespondenter på plats.

Förkolnade möbler, sängar och sönderslagna järndörrar ligger huller om buller nästan överallt i flyktinglägret, där mer än 100 000 palestinier bodde, enligt FN:s siffror från före krigsutbrottet.

– Vi har ingen annan plats än våra hem, säger 47-åriga Suad Abu Salah, en av de som tvingades fly men som nu återvänt.

– Jabalia har utplånats från kartan, säger hon.