Mikroplaster hittade i testiklar

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-05-26

Att våra kroppar innehåller mikroplaster blir allt tydligare – nu pekar en studie på att de finns i testiklar hos både människor och hundar.

– Det visar på bredden av problemet, säger forskaren Bethanie Carney Almroth.

De har tidigare detekterats i blod, bröstmjölk och moderkaka. Och nu visar forskning att de mikroskopiskt små plastfragmenten – mikroplasterna – även tycks finnas i det manliga könsorganet.

Forskarna, verksamma vid University of New Mexico, undersökte förekomsten av 12 olika sorters mikroplaster i 23 mänskliga testiklar och 47 dito från hund. Samtliga innehöll mikroplaster i varierande mängder, enligt resultaten som publicerats i Toxicological Sciences.

En av studieförfattarna, Xiaozhong Yu, säger till The Guardian att fyndet förvånar eftersom han tvivlade på att mikroplaster kunde penetrera de reproduktiva systemen.

”Exponeras hela tiden”

Förvånad är däremot inte Bethanie Carney Almroth, professor vid Göteborgs universitet som forskar om plasternas effekter.

– Vi exponeras för plasterna hela tiden – de finns i alltifrån dricksvattnet till luften vi andas. Man har till och med hittat spår av plast i bajset från nyfödda barn. Fler och fler studier visar på spår av plast i olika mänskliga organ, säger hon.

Hon anser däremot att det är osäkert om metoden som använts i studien verkligen visar på mikroplaster eller om det handlar om spår av plaster.

– Men det visar ändå hur utbrett problemet är, säger Bethanie Carney Almroth.

Hur mikroplaster påverkar hälsan har länge varit oklart, men nu börjar allt mer forskning visa på hälsoeffekter, enligt Carney Almroth. Bland annat visar studier på en koppling mellan förekomst av mikroplaster och ökad risk för ibs-problem, stroke och hjärtinfarkt.

Påverkar fertiliteten?

I den nya studien kunde forskarna även beräkna mängden spermier i testiklarna från hundarna. Resultaten pekar på en koppling mellan förekomst av pvc-plaster och lägre antal spermier. Om detsamma gäller män är oklart men forskarna efterlyser studier för att se om mikroplast påverkar fertiliteten.

Testiklarna som undersöktes kom från obduktioner av både yngre och äldre män och från kastreringar av hundar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln