Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

5 punkter om EU-valet i Sverige

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-10

Miljöpartiet gjorde ett succéval och Sverigedemokraterna åkte på en kalldusch för första gången i ett val.

Liberalerna, som länge såg ut att inte klara fyraprocentsspärren lyckades hålla sig kvar.

Här är fem punkter om EU-valet i Sverige.

1. Valdeltagandet minskade

Innan valet pratade experter om att valdeltagandet skulle öka och pekade på ett ökat intresse för EU. Valdeltagandet i Sverige vid förra EU-valet låg på 55 procent medan det i år landade på drygt 50 procent.

2. Socialdemokraterna störst

Socialdemokraterna blev det största partiet och fick flest röst med 24,9 procent. Det gav dem fem mandat i Europaparlamentet. Partiet har aldrig gått framåt i ett EU-val men fick nu ett lyft vilket gav dem fem mandat i parlamentet. Jämfört med valet 2019 var det en ökning med föregående val.

3. Miljöpartiets succéval

Miljöpartiet blev det tredje största partiet i EU-valet med 13,8 procent av rösterna när det preliminära valresultatet presenterades. Partiet ökade dessutom med ytterligare ett mandat och kunde dansa in i valnatten. Jämfört med förra valet ökade Miljöpartiet med två procentenheter och gick om Sverigedemokraterna som det tredje största svenska partiet i Europaparlamentet.

4. Vänsterpartiet ökade mest

Vänsterpartiet ökade: Även Vänsterpartiet ökade och toppkandidaten, den tidigare partiledaren, Jonas Sjöstedt tog sig in i parlamentet. Preliminärt fick Vänsterpartiet 11 procent av rösterna vilket gav dem två mandat. Jämfört med valet 2019 var det en ökning med 4,2 procentenheter.

5. Sverigedemokraterna åkte på kalldusch

För första gången backade Sverigedemokraterna i ett val. Enligt de preliminära rösterna fick SD 13,2 procent vilket ger dem tre mandat i parlamentet. Det var en minskning med 2,1 procentenheter jämfört med tidigare val. Partiet hade innan valet siktat på ett fjärde mandat i parlamentet men fortsätter med tre mandat.


Vad händer nu?

Det första preliminära valresultatet för Sverige kom vid 23-tiden men det slutgiltiga resultatet kommer att fastställas om ungefär en vecka. Då har alla utlandsröster, förtidsröster och personkryss räknats och kontrollerats.

Politiska grupperingar: Det kommer att dröja ungefär en månad innan de politiska grupperingarna i Europaparlamentet börjar klarna och kommer att ske först under juni och juli.

Nya mandatperioden: Den nya mandatperioden börjar den 16 juli med ett nytt sammanträde i Strasbourg.

Karta: Så röstade dina grannar

Sök på din vallokal för att se hur ditt område röstade. Du kan också se resultatet för din kommun och ditt län. Du kan också välja att se var partierna var som starkast eller hur valdeltagandet såg ut, genom att fälla ut menyn ”Största partier”.

Alla valdistrikt kommer inte räknas under valnatten. 314 distrikt är så kallade uppsamlingsdistrikt och består av poströster som inte hann fram i tid till valdagen, samt utlandsröster från svenska ambassader runt om i världen. Dessa distrikt räknas på onsdagen efter valet.