Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Måste skilja på en skolmatsal och en restaurang”

Publicerad 2020-03-30

Även om det är få barn som tillhör en riskgrupp arbetar man för att det ska vara färre barn i matsalarna.

Skolorna omfattas inte av det nya förbudet om sammankomster med mer än 50 personer.

I skolmatsalarna försöker man dock hålla nere antalet barn – och betonar vikten av att tvätta händerna.

Men någon större smittorisk bedöms det inte finnas.

– Man måste skilja på en skolmatsal och en restaurang, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad.

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 50 personer trädde i kraft i helgen. Skolor är dock undantagna från det nya förbudet.

I skolmatsalarna fortsätter därmed Malmös knappt 40 000 grundskoleelever att äta på dagarna.

– Skolor är undantagna i detta sammanhanget men vi jobbar tillsammans med Malmös skolrestauranger för att, så gott det går, försöka undvika att det blir för mycket barn samtidigt i matsalarna, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad.

Att hålla nere antalet barn i skolmatsalarna är dock inte det enklaste.

– Det är svårt då det inte är överdimensionerat. Kapaciteten är anpassad till antalet barn i skolan, säger Anders Malmquist.

Över 20 procent hemma

De strikta restriktionerna att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom gör att frånvaron fortsatt är hög bland grundskoleeleverna. Någonting som lett till att det på ett naturligt vis blivit glesare i såväl klasserna som matsalarna.

– Vi utnyttjar hela utrymmet trots att 20–25 procent av barnen är hemma. När vi nyttjar hela skolmatsalarna glesar vi ut.

– Vi tittar också på tiderna men det är svårt. I våra matsalar äter ofta de första barnen före klockan 11 och sen äter de i olika omgångar fram till klockan 12. Då har vi inte så mycket tid att laborera med.

Några instruktioner för hur många barn som får vistas i skolmatsalarna i Malmö finns i dagsläget inte utan det handlar om att hålla det så glest man kan samt betona vikten av att barnen tvättar händerna innan de går och äter.

Anders Malmquist.

Stor skillnad gentemot restaurang

Anders Malmquist pekar även på att barn varken tycks vara de stora smittbärarna av coronaviruset eller någon grupp som drabbas av viruset i särskilt hög utsträckning.

– Det är samma barn som rör sig i skolan. Det är inte nya konstellationer utan de kommer i samma grupper och vistas tillsammans den mesta delen av tiden. Vi får inte in nytt folk som kan bära in smittan i grupperna.

Han menar att det är där som den stora skillnaden ligger gentemot restauranger.

– Man måste skilja på en skolmatsal och en restaurang. I en skolmatsal är det samma barn med samma klasskamrater vid samma tidpunkt varje dag. På en restaurang är det nya människor i nya konstellationer, där man inte vet om nån bär smittan.

Skolorna skiljer sig åt

Även om grundskolan i Malmö varit förskonad från coronaviruset väljer många att hålla sina barn hemma. I förra veckan var som mest 45 procent av barnen hemma men nu har det sjunkit till att cirka en fjärdedel av barnen är hemma.

Det skiljer sig dock mycket åt från skola till skola.

– Vi har störst frånvaro i våra socialt utsatta områden medan närvaron är hög i de mer resursstarka områdena. Den trenden tycks hålla i sig, även om alla skolor har en hög frånvaro.

Vad skillnaden i frånvaro beror på vet man inte men Malmö stads bedömning är att oron är större i socialt utsatta områden. Någonting de menar kan bero på att människor i högre utsträckning följer utländska medier, vidtar liknande restriktioner som deras tidigare hemland infört och att fler föräldrar är arbetslösa och således kan stanna hemma med barnen.