Konkurserna duggar tätt bland skånska företag
Publicerad 2020-03-30
SAV, Jump, The Lodge, Flash och Dea Axelsson.
Det är bara några av de många skånska företag som gått i konkurs i mars.
– Det är många som är i samma båt så det är svårt att tycka synd om sig själv, konstaterar Dylan Beukes, tidigare platschef på Jump.
Coronautbrottet har gjort att många företag går på knäna. Rapporter om varsel och permitteringar har i allt högre utsträckning börjat varvas med de om företag som går i konkurs.
I förra veckan rapporterade Aftonbladet att SAV, restaurangen i Tygelsjö som hade en stjärna i Guide Michelin, gått i konkurs. Men de är långtifrån ensamma.
Till och med i fredags hade 99 skånska företag gått i konkurs bara i mars månad, enligt Malmöföretaget Kreditrapporten. Det kan jämföras med 74 stycken i februari och 78 stycken i mars 2019.
– Vi kan inte förutse framtiden och veta hur länge det här är, hur länge det kommer vara eller vad vändningen blir. Det viktiga är att få till åtgärder så snabbt som möjligt så att företagen kan känna framtidstro och stoppa där det kommer blöda mest eller blöder mest, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv.
Hon lägger till:
”Flera konkurser framöver”
– Vi har sett varsel, uppsägningar och permitteringar. Och vi kommer se flera konkurser framöver. Helt klart är det så.
Bland de större, både vad gäller omsättning och anställda, finns Lund Fashion AB. Bolaget bakom klädeskoncepten Flash och Dea Axelssons men även spahotellet The Lodge, vilka Sydsvenskan rapporterat om.
I Malmö är Nordic Jump AB det företag med flest anställda som ansökt om konkurs i mars. Trampolinparken har sitt säte i Malmö och har förutom anläggningen på Jägerso även verkat i Örebro och Umeå.
– Det är såklart väldigt tråkigt att det hände. Det var ingen som ville att det skulle bli så men tyvärr är det som det är i dag, säger Dylan Beukes, som varit platschef i Malmö.
Med en träningsinriktad verksamhet där det ofta varit stora folksamlingar var det inte överraskande att antalet besök blev färre och färre.
”Nästan tomt hus”
– Det var inte supermärkbart i början men desto mer nyheter och ju fler som blivit infekterade är det naturligt att folk blivit mer försiktiga. Vi märkte att det gick ner under de här månaderna som gått och till slut var det nästan tomt hus, säger Dylan Beukes.
Han menar att coronaviruset varit huvudfaktorn till konkursen och nu är det upp till en konkursförvaltare att hitta en köpare.
– Vi inventerar för att vara beredda på att lämna och eventuellt bli arbetsbefriade så att alla anställda kan ta sig vidare till ett nytt jobb, för att studera eller vad som händer härnäst.
Enligt Kreditrapporten har Nordic Jump AB haft 23 anställda men Dylan Beukes vittnar om att det med timanställda snarare är kring 50 stycken för hela bolaget, där trampolinparken i Malmö stått för en tredjedel.
Unik krissituation
– Det är för jäkligt att så många blir av med jobbet, konstaterar han och lägger till:
– Men det är många som är i samma båt så det är svårt att tycka synd om sig själv.
Hur många konkurser coronaviruset kommer innebära är alldeles för tidigt att säga.
– Det är en jättestor bedömning och jag tror inte någon kan ge en gissning på hur många konkurser det kommer vara eller bli av det här. Eller när de sker. Det handlar återigen om hur snabbt man kan stoppa det, säger Carina Centrén.
Klart är att effekterna på näringslivet får stora konsekvenser på jobbskapandet.
– Det har aldrig varit en sån här krissituation. Mig veterligen är det unikt. Men jag kan inte göra någon bedömning av det mer än att det kommer få konsekvenser.