Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Inte en skogsbrand – är en atombomb”

Publicerad 2020-01-04

Det är en kamp mot klockan, extremvärmen – och vinden.

Nu jämför transportministern bränderna med en atombomb.

Tusentals militärer, brandmän, frivilliga brandmän och andra frivilliga kämpar mot katastrofbränderna i Australien. Men den ombytliga vinden gör i stället att bränderna tar nya vägar med förnyad kraft.

Just nu brinner det okontrollerat i staterna New South Wales, Victoria, Sydaustralien och Tasmanien. Dussintals samhällen är hotade av elden.

– Jag ska vara ärlig mot er, det här är inte en skogsbrand, det är en atombomb. Det är obeskrivligt vilket helvete den skapat och förstörelse den orsakat, sa New South Wales transportminister Andrew Constance till ABC Radio Sydney.

Constance är en av dem som själv kämpat för att rädda sitt hus undan lågorna.

Ett av flera svårt drabbade områden är turistmagneten Kangaroo island, sydväst om Adeleide på sydkusten. Räddningstjänsten rapporterar att en tredjedel av ön är totalförstörd av bränderna. I går hittades också ytterligare två döda vid en utbrunnen bil på en väg på ön. Räddningstjänsten misstänker att elden hann ikapp dem.

Antalet döda stiger hela tiden. De senaste officiella dödssiffrorna är 23 döda, 17 av dem i delstaten New South Wales.

Familjer söker skydd

I Batemans Bay, 28 mil söder om Sydney, har Julianne Domeny sökt skydd med sina två döttrar, svärmor, en väninna och hennes söner. Deras makar är hemma i Broulee, några mil söderut, för att försöka rädda deras hem.

– Vi var i Broulee till nyår och såg ett eldklot komma rakt emot oss. Vi trodde att vi var förberedda, men att se förstörelsen..., säger hon till ABC Australia.

Hundratals strandsatta människor från Mallacoota evakuerades i går eftermiddag. Då hade himlen återigen färgats svart av rök, skriver Sydney Morning Herald.

En av dem som tvingades stanna kvar var Sarah Beer, med barnen Elsie, 3, och Xavier, 1.

– Det är kolsvart ute nu så jag är lite rädd, sa hon till tidningen.

Men de familjer som har barn under fem år tvingades i ett första skede stanna kvar när flyg blev kvar på marken på grund av röken. Flottans fartyg kunde inte ta ansvar för dem.

Senare på lördagskvällen kom beskedet att en del av de små barnen och de äldre evakuerats till HMAS Choules.

Många evakuerade

I fredags evakuerades cirka 1 100 personer från Mallacoota till HMAS Choules och MV Sycamore.

Australiens premiärminister Scott Morrison, som fått hård kritik för att han reste iväg på semester i början av bränderna, försöker nu visa handlingskraft.

– Vi har sett den här katastrofen eskalera till en helt ny nivå som vi på flera sätt aldrig har sett omfattningen av tidigare. Omfattningen av de här bränderna har ansträngt våra resurser på marken och det är uppenbart samhällen som behöver hjälp, sa han vid en presskonferens.

New South Wales har begärt extra flygplan, nu får staten också fyra vattenbombsflyg.

– De bad om en, vi ger dem fyra, sa Morrison.

Rekordvärme

Sent i går kväll kom uppgifter om ytterligare en storbrand som spridit sig explosionsartat, den här gången i Southern Highlands i New South Wales. Branden fick hjälp av vinden, i byarna låg den på 128 kilometer i timmen.

Temperaturen låg på över 40 grader på flera platser i sydöstra Australien i går. Varmast i världen var det i Penrith i västra Sydney: 48,9 grader – varmast någonsin för regionen, rapporterar Sky News.

Människor över hela världen har engagerat sig i brandkatastrofen i Australien. En av dem är amerikanska popstjärnan Pink som skänker 500 000 dollar, nära 4,7 miljoner kronor.

– Jag är helt förkrossad att se vad som händer i Australien just nu med de hemska skogsbränderna. Jag känner starkt för våra vänner och familj i Oz, skriver hon på sitt Instagramkonto.

Nära en halv miljard djur uppskattas ha dött i bränderna som nu täcker ett cirka sex miljoner hektar stort område.