Här avslöjar Sofia sanningen om musten

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2016-11-23

Sofia Rosdal gjorde en upptäckt som kan stilla mångas undran om hurvida jul- och påskmust är samma sak eller inte.

– Jag är inte överraskad, säger hon.

Nyligen köpte Sofia Rosdal, 36, årets första julmust på en matvarubutik i Farsta i Stockholm. Musten var av märket Nyckelbryggerier, en helt ny must för henne.

– Jag var nyfiken på smaken, det var en fin gammaldags flaska.

Efter att hon avnjutit musten diskade hon flaskan och tog bort etiketten – och under den fann hon en annan etikett. På den stod det ”Påskmust”, något hon fann roande. Sofia hade alltså druckit en påskmust, i tron om att det var en julmust.

– Det är ju det som alla har pratat om, det ständiga frågetecknet kring skillnaden mellan jul- och påskmust.

”Vissa blev förfärade”

Hon la upp en bild på sin upptäckt på Facebook, som även Nyheter24 har uppmärksammat, och reaktionerna var blandande.

– Vissa blev förfärade. Men jag är inte överraskad. Det är så jag alltid har trott, de måste göra något med all must som blir över. Att ingen annan har märkt det tidigare bara, säger hon.

Nyckelbryggerier som ligger i Älvsbyn har både påskmust och julmust i sitt sortiment. Men det är inte på själva bryggeriet som etiketteringen blivit så här menar Christian Hellevik vid Nyckelbryggerier.

– Det var en handlare som ville vara först i Stockholm med våra produkter så han har själv etiketterat om dem för hand. Vi har ingen möjlighet att göra något sådant i någon av våra fabriker, säger han till Nyheter24.

Enligt honom finns det ingen risk att musten blivit gammal.

– Vi har inga produkter som passerat bäst-före-datum ute på marknaden. Musten håller sig i tre till fyra år, säger han till tidningen.

Följ ämnen i artikeln