Överraska gästerna med hemgjord julmust
Inte en jul utan julmust. Trots massiv reklam från läskkonkurrenter är det julmust som gäller för oss i Sverige. Kanske dags att göra en alldeles egen? Det kommer helt klart att imponera på släkten i julhelgen.
Rör inte vår julmust. Vi svenskar dricker 40 miljoner liter julmust varje år. Trots att coca-cola satsar på massiva reklamkampanjer sänker julmusten coca-cola-försäljningen i december varje år.
Julmusten lanserades i Sverige under tidigt 1900-tal av far och son Robert och Harry Roberts. Från början var det tänkt att julmusten skulle vara en alkoholfri variant av julölen. Receptet är, liksom coca-colas, hemligt. Endast tre personer känner till de exakta ingredienserna i den ursprungliga julmusten. Samtliga anställda på familjeföretaget Roberts AB i Örebro. Förutom de hemliga ingredienserna består julmust av ett trettiotal ingredienser, bland annat humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och sötningsmedel.
Men visst vore det kul att bjuda på hemgjord julmust, här är ett recept som ger dig en riktigt välsmakande must. Börja med att göra sodastarten.
Både sodastarten och julmusten behöver stå i flera dagar innan de är färdiga, vilket inte är inräknat i tidsberäkningen.
Julmust
Sodastart
- 1.5 msk strösocker
- 1 msk råsocker
- 2 msk ingefära, finriven
- 5 dl vatten
Julmust
- 2 dl sodastart, se recept
- 400 g muscovadosocker, mörkt (eller råsocker)
- 3.5 l vatten
- 2 tsk citronsyra
- 5 kanelstänger
- 2 stjärnanis
- 10 kardemummakapslar, gröna
- 3 kryddnejlikor
- 2 muskotblommor
- 2 bitar pomeransskal
- 1 dl enbär, torkade och lätt krossade
- 1 dl färsk ingefära, finhackad
- 4 katrinplommon
- 3 torkade fikon
- 1 dl russin