Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Beställaren av mordet finns i Ryssland”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-03

Nya uppgifter i utredningen av mordet på Anna Politkovskaja

Den person som beordrade mordet på journalisten Anna Politkovskaja finns i Ryssland - inte utomlands som åklagaren har hävdat.

Det säger tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov i en radiointervju.

Samtidigt har två tidigare misstänkta personer frigetts, uppger ryska medier.

Gripandet av tio personer, misstänkta för inblandning i mordet på den världsberömda ryska journalisten, blev förra veckan en världsnyhet. För första gången sedan dödsskjutningen på Lesnajagatan i Moskva den 7 oktober förra året verkade fallet vara nära en lösning.

Nu har två av de gripna frigetts, uppger ryska medier. Det ska handla om en nuvarande och en tidigare medarbetare inom polisen. Kvar i häktet finns tre personer ur en kriminell tjetjensk gruppering, samt personer från den ryska underrättelsetjänsten och, eller, polisen.

Inte längre misstänkt

En av dem, en tidigare namngiven officer inom säkerhetstjänsten FSB, ska enligt radiostationen Echo Moskvy inte längre vara misstänkt för inblandning i mordet på Politkovskaja. På måndagsförmiddagen ogiltigförklarade en lokal domstol arresteringsbeslutet. Mannen är fortfarande frihetsberövad, misstänkt för andra brott i tjänsten.

På en uppmärksammad presskonferens hävdade riksåklagaren Jurij Tjajka att den person som beordrade mordet på journalisten skulle vara en ryss, boende utomlands. Det är en version som tidigare fått stöd av den ryska ledningen och misstankarna har riktats mot affärsmannen Boris Berezovskij som lever i London.

Den versionen tillbakavisas nu av Politkovskajas kollegor på tidningen Novaja Gazeta, där man driver en egen utredning kring mordet.

Kritiserar namnpublicering

Enligt chefredaktören Sergej Sokolov pekar mycket på att beställaren av mordet finns i Ryssland.

– Om vi talar om beställarna så utesluter vi inte möjligheten att det rör sig om oligarker som fallit i onåd. Men den teori som verkar bäst utredd leder oss till Ryssland, sa Sokolov i en intervju med radiostationen Echo Moskvy.

Han är mycket kritisk till att de misstänkta personerna har namngetts och hävdar att uppgifterna har sålts till journalister. Enligt Sokolov riskerar namnpubliceringarna att skada utredningen.

– Jag hoppas att de personer som har sålt den här informationen kommer att straffas.

Åklagarmyndigeheten har inlett en utredning om de läckta uppgifterna.