Svart i lägenheten – om ljudet blir för högt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Örebrobostäders nya vapen mot högljudda grannar

Lever du rövare hemma i din lägenhet och stör grannarna?

Då kan ljuset komma att slockna.

I alla fall om du bor hos Örebrobostäder.

– Vi ser det här som ett bra hjälpmedel för våra hyresgäster, en del är inte medvetna om att de stör sina grannar, säger Harriet Arnold, informationsansvarig vid Örebrobostäder.

Ljudvakten kallas den nya uppfinning som skapats av Jonas Tannerstad på Örebrobostäder och som är tänkt att verka som ett vapen i kampen mot att få ner antalet störningsärenden hos bostadsbolaget. Den fungerar så att elen stryps i en avgränsad del av hemmet när decibelgränsen överskrids. Det kan handla om elen i ett eller ett par rum, eller till specifika eluttag som de som används till teven och stereon.

– Det finns inga fastställda gränsvärden utan vi kommer att prova oss fram från fall till fall. Det kan vara lyhört i huset och då kanske apparaten kommer att reagera vid lägre decibelnivå än i ett annat hus. Vi har boende som inte är medvetna om att de stör sina grannar ibland och vi hoppas att Ljudvakten ska vara till hjälp, fortsätter Harriet.

Personligt möte

När bostadsbolaget får in ett klagomål är första åtgärden att man har ett personligt möte med hyresgästen. I dag har man ungefär 1000 fall om året där man fått in klagomål om höga ljud från grannar.

Hittills har två personer fått Ljudvakten installerad hos sig.

– I det ena fallet är det hos en äldre människa som bott hos oss i 20 år och som fått sämre hörsel de senaste åren och som inte var medveten om att den störde grannarna, berättar Harriet Arnold.

Frivillig åtgärd

Bara de hyresgäster som ger sitt godkännande kommer att få Ljudvakten installerad hos sig. Kostnaden för Ljudvakten är ungefär en tusenlapp.

– Vi ser det här som en billig lösning, speciellt med tanke på att det kostar hyresgästen 800 kronor varje gång störningsjouren tvingas rycka ut.

Har du själv installerat uppfinningen i ditt hem?

– Ha ha. Jag kanske skulle behöva det ibland eftersom jag gillar att spela musik på hög volym. Men å andra sidan så bor jag i hus, säger informationschefen på Örebrobostäder.

ANNONS