”Det är omoraliskt”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-20

PRO kritiserar utökningen av jobbskatteavdraget

Pensionärernas riksorganisation, PRO, är starkt kritisk till regeringens budgetproposition.

– Vi tycker att det är en budget som leder till ökade klyftor mellan äldre och yngre, säger Anders Teljebäck, förbundssekreterare i PRO.

PRO är framför allt kritisk till att jobbskatteavdraget ökas för förvärvsarbetare, utan någon motsvarande sänkning av pensionärernas skatt.

– Vi ser pension som uppskjuten lön och då blir det väldigt konstigt att vi ska betala en annan skattesats, säger Anders Teljebäck.

Regeringen föreslår att förstärka jobbskatteavdraget med 11 miljarder kronor, vilket alliansregeringen menar riktas främst mot låg- och medelinkomsttagare. Efter utökningen av jobbskatteavdraget ska det bli cirka 1 000 kronor mer kvar av lönen varje månad för de flesta inkomstgrupper.

– Redan nu betalar pensionärer högre skatt än förvärvsarbetare. En pensionär med 13 000 kronor i inkomst betalar 500 kronor mer än en förvärvsarbetande. Och nu blir det ännu större skillnader. Det är omoraliskt och åldersdiskriminering. Vi ser det som ett sätt att dra isär samhället, säger Anders Teljebäck.

”Ett ogint sparande”

Dessutom vänder sig PRO emot att regeringen inte gör något för att förtidspensionärerna när de går i ålderspension ska komma upp i samma inkomstnivå som ”de vanliga” ålderspensionärerna.

– I budgetpropositionen förra året sänkte man pensionen för dem som var förtidspensionärer innan de blev ålderspensionärer. Den sänkningen strider mot pensionsöverenskommelsen och dessutom är den förbannat orättvis eftersom den som har drabbats av sjukdom dessutom får lägre inkomst. Det är ett ogint sparande, säger Anders Teljebäck.

När det gäller bostadstillägget ville PRO se en höjning.

– Alliansen lovade höjningar före valet och det har man till viss del uppfyllt. Men vi vill att de ska höja ännu mer, säger Anders Teljebäck.

Det positiva PRO ser i budgetpropositionen är att pengar är avsatta till tandvårdsreformen.

– Den är ett år försenad men vi välkomnar att den kommer och vill gärna titta på hur den ser ut, säger Anders Teljebäck.

ANNONS