Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tuffare vapenlagar i New York

Publicerad 2013-01-15

Skärper lagarna efter massakern i Newtown

New York är ett steg närmare att få mycket striktare vapenlagar.

Klockan fem på tisdagsmorgonen röstade delstatens senat för att godkänna flera stora förändringar.

– Vi måste få slut på galenskapen, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Med 43 röster mot 18 beslutade New Yorks senat tidigt på tisdagsmorgonen att rösta ja till att genomföra striktare vapenlagar som gör det svårare att skaffa vissa vapen i delstaten.

– Vi försöker inte demonisera vapenägare, sa Cuomo.

– Vapenägare har inte gjort något ont. Men ingen behöver ett automatvapen för att jaga. Man behöver inte tio kulor för att döda en hjort. Vi måste få slut på galenskapen, sa han.

"NY SAFE"

Cuomos lagförslag, som heter the Secure Ammunition and Firearms Enforcement Act, men kallas "NY SAFE" innebär bland annat att alla magasin med plats för fler än sju kulor förbjuds.

Lagen går också ut på att alla som vill köpa vapen ska kontrolleras mycket grundligare än tidigare.

Enligt det nya förslaget får man också livstids fängelse utan chans till frigivning om man dödar så kallade "first responders", de poliser, ambulansmän och brandmän som är först på plats efter en olycka.

Första staten att ändra lagen

I dag lämnar de 62 medlemmarna i senaten över ärendet till delstatsförsamlingens andra del: de 150 ledamöterna i New York State Assembly.

Röstar även de ja blir New York den första delstaten att skärpa sina vapenlagar efter massakern på en skola i Newtown, Conneticut, där 20 barn och sex personer i personalen dödades.