Stoltenberg i underläge - försöker ta hjälp av Löfven

Publicerad 2013-05-16

Norska Høyre vill kopiera Moderaternas framgångar i Sverige inför valet i höst. 

Nu försöker den norska statsministern Jens Stoltenberg att ta hjälp av sin svenska kollega Stefan Löfven (S) för att hindra deras framfart.

– Valet i Norge ligger ett år före vårt, det är klart att det är viktigt för oss att socialdemokratin vinner även där, säger Löfven.

Tidigare i dag inleddes det traditionsenliga sommarmötet mellan de nordiska statsministrarna. Mötet hölls i Stockholm och temat för i år var ungdomsarbetslösheten.

Efter att Norges Jens Stoltenberg träffat Fredrik Reinfeldt (M) och de andra så har han dock valt att stanna kvar i Stockholm för att fira den norska nationaldagen bland de norrmän som bor i Stockholm. I kväll gjorde han också en avstickare för att träffa den svenska S-ledaren Stefan Löfven.

De båda slog sig ned på en restaurang i centrala Stockholm för att prata ekonomi och ungdomsjobb, men även situationen inför valet i Norge som hålls den 8-9 september i höst.

”Bara att jämföra siffror”

Stoltenbergs Arbeiderparti ska då försöka vinna väljarnas förtroende för en tredje mandatperiod. Men det ser i dag mycket mörkt ut för den norska regeringen, som dessutom består av Sosialitisk Venstre och Senterpartiet. De senaste månaderna har man legat långt bakom oppositionen i opinionsmätningar, där i stället Høyre och Fremskrittspartiet gått starkt framåt. I en mätning som norska VG publicerade i dag får regeringspartierna bara stöd av drygt 38 procent av väljarkåren.

Nyligen var Moderaternas partisekreterare Kent Persson i Norge och talade när Høyre höll kongress.

– Jag gav dem en beskrivning av det Moderaterna har gjort i Sverige tillsammans med Alliansen under de sju år som vi har styrt. Grundbudskapet är att Sverige är ett bättre land i dag än när vi vann valet för sju år sedan, sa han till Aftonbladet efter mötet.

Nu försöker Stoltenberg att hindra Høyres framfart genom att ta hjälp av Stefan Löfven.

– I höstens val kommer Høyre att gå till val på att försöka ta efter Moderaterna i Sverige. Då är det bara att jämföra siffror. I Norge är arbetslösheten 3,6 procent och bland unga är den 9,7 procent. I Sverige är arbetslösheten 8,4 procent och ungdomsarbetslösheten 25 procent. Det är bara att titta på siffrorna så kan man se att det går att göra skillnad.

”Är inte avgjort”

Löfven kommer med stor sannolikhet att göra ett inhopp i den norska valrörelsen.

– Jag hade även fördelen att vara på Arbeiderpartiets kongress tidigare och tala om att man inte ska lära av den svenska högerregeringen. Det borde vara precis tvärtom. I Sverige skryter vi mycket om att ekonomin är stark och det är bra, men det räcker ju inte utan arbetslösheten måste ner också, säger han.

Jens Stoltenberg, som suttit som statsminister sedan 2005, säger att hans parti länge inspirerats av den svenska socialdemokratin.

– Det vi vet om det norska valet är att det inte är avgjort. Vi vet att det är många tusen väljare som inte har bestämt sig. Allt fler norska väljare bestämmer sig i högre grad de sista dagarna före valet. Opinionsundersökningarna är inte tillräckligt bra nu, men vi har visat förr att vi komma igen och nå bra valresultat. Det ska jag jobba med de månader som återstår fram till valet, säger han.

”Viktigt att visa på skillnaderna”

Den norska statsministern menar att medicinen för valseger är att berätta om de framgångar han tycker man nått i Norge.

– Vi ska berätta om hur vi nått Europas lägsta arbetslöshet och om hur vi gjort för att nå framgångar i skolan. Vi ska också säga att det är viktigare med pengar till vård och hälsa istället för till skattesänkningar. Vi har vunnit val förr på det budskapet och vi ska mobilisera igen och vinna även denna gång, säger han.

Valet till det norska Stortinget kommer cirka ett år för det svenska riksdagsvalet. Enligt Stefan Löfven är det viktigt även för S i Sverige att Stoltenberg vinner ännu en seger.

– Det är viktigt att visa på skillnaderna. En S-ledd regering i Norge har kunnat hålla ned arbetslösheten och förbättra skolresultaten medan vi har en högerledd regering i Sverige där arbetslösheten åker upp och skolresultaten blir sämre för varje år. Den skillnaden är väldigt viktig att berätta om.