Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tvingades amputera halva foten

Publicerad 2012-09-19

T-baneoffret: Gör allt jag kan för att kämpa

Tjuven stal Johnnys plånbok och lämnade honom ensam och medvetslös på t-banespåret.

Efter flera operationer lyckades han i går häva sig upp i en rullstol för första gången, ivrigt påhejad av dottern Elsa.

– Jag gör allt jag kan för att kämpa, säger han via sambon Louise i tv-programmet ”Efterlyst”.

I går häktades den misstänkte gärningsmannen för grov stöld. Han har erkänt att det är han som syns på övervakningsfilmerna från två stölder i tunnelbanan.

Under förhandlingen bad 28-åringen sina offer om ­ursäkt.

– Förlåt, jag stal för att kunna köpa mat och behandla mitt skadade ben. Det ska aldrig hända igen, säger han.

På ett sjukhus i en annan del av Stockholm har tvåbarnspappan Johnny, som 28-åringen lämnade ensam och medvetslös på tunnel­banespåret den 8 september, gått igenom en rad ­operationer den senaste veckan.

Dottern skrek av lycka

Tåget krossade hans ena ben och han har nu tvingats ­amputera halva vänster­foten. Höger knä kommer aldrig bli återställt.

I kvällens avsnitt av ­tv-programmet ”Efterlyst” ­berättar hans sambo Louise om tiden efter den brutala stölden.

– Det går framåt, det är inget som är infekterat och febern har börjat gå ner. I dag har varit en underbar dag, för i dag har han med ­lite hjälp lyckats sätta sig några minuter i en rullstol. Jag och Elsa var där och det var väldigt känslosamt för oss alla. Elsa skrek av lycka när ­pappa kom upp i rull­stolen, berättar hon.

”Helt otroligt”

Övervakningsbilderna från Sandsborgs tunnel­banestation, som först visades i ”Efterlyst”, har sedan publicerats i tidningar och visats i en rad tv-kanaler i Sverige och andra delar av världen.

Familjen tycker att medierapporteringen var jobbig att ta del av i början, men är samtidigt tacksamma för uppmärksamheten som till slut ledde fram till ett ­gripande.

– Det är helt otroligt hur det här har berört folk och vilken r­espons det har fått. Helt otroligt. Vi är så tacksamma, jag kan inte beskriva med ord, ­säger Louise.

”Efterlyst” sänds i kväll 21.00