Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fokus på Europa när Kerry tar över

Inte ett enda Asienstopp på första resan

Inga dramatiska omdaningar väntas när John Kerry nu tar över taktpinnen i amerikansk utrikespolitik.

Men hans första resa signalerar e n viktig förändring.

Kerrys dröm om att bli USA:s president krossades 2004. Nu uppfyller han istället en annan. Att bli utrikesminister.

På söndag ger han sig iväg på sin första resa. Resmålen är inte valda av en slump. De säger en del om  Obamaadministrationens ändrade prioriteringar under presidentens sista ämbetsperiod.

Borta är fokuset på Asien. Istället är det gamla vänskapsband som ska återupplivas och gamla konflikter som ska få extra uppmärksamhet.

Första stoppet på resan är London. Kerry tänker blåsa nytt liv i den speciella relationen mellan USA och Storbritannien. Målet är att nå tillbaka till det nära och förtroliga samarbetet under Bill Clinton och Tony Blair hade.

Inget Asienstopp

En tydlig förändring jämfört med Hillary Clinton vars första resa som utrikesminister gick till Asien med ambitionen av "balansera om" USA:s fokus. I kontrast innehåller Kerrys resa inte ett enda Asienstopp.

Den förnyade flörten med Europa är resultatet av insikten att USA inte längre klarar av eller ens vill spela ensam världspolis. Man behöver ha med sig andra och framförallt sina traditionella allierade. Både för militära insatser och för att dela på kostnaderna. Så som man gjorde i fallet Libyen.

Kerry har också markerat att han gör sin resa i första hand för att lyssna. En passning till mannen som besegrade honom i presidentvalet 2004, George W Bush som mer ägnade sig åt att diktera.

Från London flyger Kerry vidare till Berlin. Tyskland är inte en lika naturlig allierad men ändå viktigt som globalt ekonomiskt lokomotiv i den pågående skuldkrisen.

Starka kontraster

Kerry har också personliga skäl att besöka Berlin. Han växte upp i staden som pojke medan hans far var stationerad som amerikansk militär. Under senatsförhören för att bli godkänd som utrikesminister berättade Kerry hur han som 12-åring cyklat in i det kommunistkontrollerade Östberlin och slagits av de starka kontrasterna med livet på västsidan.

Därefter väntar Paris med diskussioner om al-Qaida i Nordafrika och ett möte i Rom med representanter för den syriska oppositionen och dess främsta stödländer.

Syrien går som en röd tråd genom Kerrys jungfruresa. För efter Europa och Turkiet är det Mellanöstern som gäller.

Visserligen finns det andra samtalsämnen än Syrien under besöken i Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar. Men försöken att få ett slut på inbördeskriget som redan börjat spilla över i grannländerna har ändå högsta prioritet. Det riskerar att destabilisera hela regionen.

Förnyade fredsförsök

Saudiarabien och Qatar ligger bakom att den syriska oppositionen fått fler moderna vapen.

Med det är också länder som är fortsatt viktiga för USA:s och världens energiförsörjning och som spelare i Obamas förnyade försök att fixa fred mellan Israel och palestinierna.

Annars är just frånvaron av besök i Israel och på Västbanken anmärkningsvärd i Kerrys rundresa. Skälet sägs vara de koalitionsförhandlingar för att bilda ny regering som fortfarande pågår i Israel. Ett lika troligt skäl är att Obama inte vill ha några oväntade fnurror på tråden inför sitt eget besök i regionen om en knapp månad.

Hillary besökte 112 länder  under sina fyra år på posten. Återstår att se om Kerry orkar hålla samma höga tempo.