Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

31 gripna efter spektakulär diamantkupp

Publicerad 2013-05-08

Polis har gripit 31 personer misstänkta för delaktighet i en spektakulär diamantkupp mot flygplatsen i Bryssel.

Ligan kom över diamanter till ett värde av 50 miljoner dollar.

– Utredningen pågår fortfarande, säger Jean-Marc Meilleur på åklagarmyndigheten i Bryssel till AP

Det var under en kall kväll i vintras som en stor mängd diamanter precis hade lastats på ett flygplan med destination Zurich. Planet stod på Bryssels flygplats, redo för avresa, när två svarta bilar kom farande. Bilarna såg, enligt vittnesuppgifter, precis ut som civilpolisbilar med blåljus på.

Som en Hollywood-film

Ut ur de bägge fordonen rusade flera rånare, iklädda mörka polisuniformer och rånarluvor och beväpnade med automatvapen.

Ligan lastade ut paketen med diamanterna ur flygplanet och försvann lika snabbt som de kommit till platsen. Kuppen tog knappt fem minuter. Senare under kvällen hittade polisen en utbränd bil i närheten av flygplatsen vilken man misstänkte var en flyktbil. Det var det enda spåret efter rånarna - fram tills i dag.

Poliskällor har tidigare beskrivit händelsen som hämtad ur en Hollywood-film. Många jämförde kuppen med ett manus ur en "Oceans eleven-film" på grund planeringen, det kliniska genomförandet och det faktum att ingen blev skadad.

"Hittat diamanter från kuppen"

I dag greps en man i Frankrike, sex personer i Schweiz och ytterligare 24 i Belgien.

– I Schweiz har vi hittat diamanter från kuppen och i Belgien har stora summor pengar hittats, säger Jean-Marc Meilleur på åklagarmyndigheten i Bryssel till nyhetsbyrån AP.

I övrigt var han förtegen om utredningen och tillslagen i de tre länderna.

Mannen som greps i Frankrike har begärts utlämnad till Belgien. Polisen misstänker att han är en av rånarna som var med vid flygplanet på Bryssels flygplats i februari.

– Han är sedan tidigare väldigt brottsbelastad i Frankrike, säger Jean-Marc Meilleur till AP.

Belgiska myndigheter uppger för nyhetsbyrån att 10 av de 24 gripna i Belgien är kända kriminella.