Därför varnade Nordkorea ambassaderna

Uppdaterad 2013-04-08 | Publicerad 2013-04-07

Befaras planera nytt missiltest redan i veckan

Nordkorea gav en deadline till utländska ambassader.

Nu kommer en möjlig förklaring till uppmaningen att evakuera senast på onsdag.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP planerar kommunistdiktaturen ett nytt missiltest den kommande veckan.

En topptjänsteman inom den sydkoreanska säkerhetstjänsten gick på söndagen ut med nya underrättelseuppgifter om Nordkorea, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt källan planerar Kim Jong-Un ett nytt missiltest under den kommande veckan.

Varnade ambassader

Uppgifterna får enligt AP stöd av den sydkoreanske presidentens säkerhetschef, Kim Jang-Soo:

– Ett missiltest eller någon annan typ av provokation kan komma kring onsdag.

I fredags gick Nordkorea ut med en uppmaning till flera utländska beskickningar i landet att överväga en evakuering. Den 10 april, på onsdag, kan utlänningarnas säkerhet inte längre garanteras, löd budskapet.

Vågar inte lämna landet

Samtidigt har de ökade spänningarna på koreanska halvön tvingat USA och Sydkorea att ställa in militära toppmöten i Washington, rapporterar AP.

Den sydkoreanske generalen Jung Seung-jo skulle ha träffat sin amerikanske motsvarighet general Martin Dempsey den 16 april. Det mötet har nu ställts in eftersom Jung inte kan lämna Sydkorea i flera dagar under den rådande situationen på koreanska halvön.

Tidigare har det spekulerats i att ett eventuellt nordkoreanskt missiltest kan ske den 15 april - på Kim Jong-Uns farfars födelsedag.

Ställer in missiltest

– Vi har förberett oss för risken för vidare provokationer och aktioner under de här dagarna, säger Martin Dempsey enligt AP.

På frågan om Dempsey tror att Nordkorea förbereder en militär aktion svarade han:

– Nej, men jag vågar inte heller säga att de inte kommer att göra det.

USA har också meddelat att man ställer in ett planerat missiltest på den amerikanska västkusten. Enligt Pentagon skjuter man fram övningen för att undvika att provocera den nordkoreanska ledningen.