Här är USA:s svar till Kim

Publicerad 2013-04-07

Skickar högteknologiskt spionplan efter veckor av hot: ”De har dragit åt snaran”

Här är USA:s nya svar på Nordkoreas hot om en ­global attack:

Ett toppmodernt spionplan som ska spana på Kim Jong-Uns kärnvapenmissiler.

Samtidigt kliver en ny ­aktör in i den inflammerade konflikten – Iran.

Konflikten på koreanska halvön leder till en allt tyngre militarisering.

I går stationerade USA ett obemannat spionplan på den amerikanska militärbasen Misawa i norra Japan, rapporterar den ­japanska tidningen Sankei Shimbun.

Den högteknologiska superdrönaren går under namnet Global Hawk och kan samla in stora mängder högupplösta radar­bilder med hjälp av avancerad utrustning.

Enligt tidningen har USA aldrig tidigare ­genomfört en liknande manöver i landet.

Stöttas – av Iran

Draget kommer bara ­dagar efter att Nordkorea flyttade två medeldistansrobotar till landets östkust – fullt kapabla att nå Japan, Sydkorea och den amerikanska militärbasen på ön Guam.

Men samtidigt som omvärlden fördömer Nordkoreas förberedelser inför ett eventuellt kärnvapenkrig får landet nu stöd – från Iran.

Enligt brittiska The Independent gick den iranske militäre överbefälhavaren general Masoud Jazayeri nyligen ut och försvarade Nordkorea. Spänningarna i regionen beror enligt ­honom på USA:s överdrivna krav på Nordkorea.

– De har dragit åt snaran om Nordkorea. Självständiga länder ska inte behöva underkasta sig amerikansk äventyrlighet, säger Masoud Jazayeri.

Varnade ambassader

Tidigare har det spekulerats i att en nordkoreansk robotattack kan ­komma att ske inom de närmaste ­dagarna eller veckorna. I förrgår gick landet dessutom ut med en deadline till länder med ambassader i Pyongyang. Från och med onsdag kan Nordkorea ­inte längre garantera deras ­säkerhet, löd budskapet från regimen.

Nu har flera analytiker som tidningen Wall Street Journal talat med kommit fram till att den 15 april skulle kunna vara dagen då Nordkorea gör verklighet av hoten om en missilattack. Då firar Nordkorea ”Den evige presidenten” Kim Il-Sungs födelsedag.

Dessutom besöker USA:s utrikes­minister John Kerry grannlandet Kina den dagen.

– I fjol gjorde Nordkorea ett misslyckat försök att sända upp en missil i samband med firandet. Det kan mycket väl hända att de kommer att försöka göra ett starkt intryck i år igen, säger den norske fredsforskaren Stein Tønnesson till tidningen Verdens Gang.

Möte skjuts upp

Samtidigt meddelar Pentagon att de skjuter upp en sedan länge planerad testskjutning av en långdistansrobot på grund av den senaste tidens krigsretorik från Nordkorea, rapporterar TT. Även ett militärt högnivåmöte mellan Sydkorea och USA, som skulle ha ägt rum i Washington den 16 april, har skjutits på framtiden på grund av Nordkoreakrisen, rapporterar AFP. Mötet mellan USA:s försvarschef Martin Dempsey och hans sydkoreanske kollega flyttas fram på Sydkoreas begäran, skriver TT.

Så funkar superplanet

Samlar in avancerad under­rättelseinformation med hjälp av så kallad syntetisk aperturradar (SAR) – en radarteknik som ­bygger på att flera radarbilder sammanställs för att öka upp­lösningen på bilderna.

Planen uppges vara värda 225 miljoner kronor styck. Räknar man in utvecklingskostnaderna hamnar prislappen för varje plan på 1,4 miljarder kronor.

Har tidigare använts under ­krigen i Afghanistan och Irak.

Är obemannat och manövreras av tre personer – som kan ­sitta var som helst i världen.

SÅ HAR KRIGSHOTEN HAGLAT SENASTE MÅNADERNA

12 december

Nordkorea gör en raketuppskjutning och hävdar att man lyckats placera en satellit i en bana runt ­jorden. Ses av omvärlden som ett test av en långdistansrobot.

12 februari

Regimen genomför en ­underjordisk kärnvapensprängning. Bomben är kraftigare än de tidigare och experter tror att man använt höganrikat uran som bränsle i stället för plutonium ­vilket i så fall betyder att nordsidan har två bränslekällor för sina kärnvapen.

7 mars

FN skärper sanktionerna mot Nordkorea för att man brutit mot förbudet att provspränga. Landet svarar med att man har rätt att attackera USA i förebyggande syfte och hävdar att vapenstilleståndsavtalet från 1953 ­inte längre gäller.

11 mars

USA och Sydkorea inleder de årliga gemensamma militärövningarna.

30 mars

Nordkorea säger att man befinner sig i ett tillstånd av krig med Syd­korea.

1 april

Nordkorea stoppar ­Sydkoreas tillgång till den gemen­samma frihandels­zonen Kaesong nära gränsen.

2 april

Regimen uppger att man tänker återöppna kärn­anläggningen i Yongbyon som man stängde 2007 som ett led i en överenskommelse om att sluta producera kärnvapen.

4 april

USA meddelar att man flyttar ett missilförsvar till ön Guam. Samtidigt flyttar Nordkorea två ­medeldistansrobotar till landets östkust och ställer upp dem på mobila avfyrningsramper.

5 april

Den tidigare ­kommunistledaren på ­Kuba, Fidel Castro, ger Nordkoreas ledare Kim Jong-Un en åthutning och skriver i sitt öppna att ”den här typen av krig riskerar att påverka 70 procent av världens befolkning”.