Fängelseupplopp i Venezuela – fler än 50 döda

Publicerad 2013-01-26

Ett 50-tal interner dog och dussintals skadades under upplopp i ett fängelse i Venezuela under fredagen.

Vicpresidenten sa i ett tv-framträdande att våldet är tragiskt och att en utredning tillsatts.

Sammandrabbningarna mellan grupper av interner i Uribanafängelset i staden Barquisimeto ska ha pågått under två dagar när militärer skickades dit. Enligt fängelsechefen Iris Varela började upploppet med att en grupp intagna attackerade militärerna, skriver AP.

Nära hundra skadade

Myndigheterna har inte gått ut med några officiella siffror på antalet döda och skadade, men enligt tidningen Ultimas Noticias dog 54 människor. Tv-kanalen Globovision rapporterar att minst 50 personer dött och att omkring 90 skadats. Båda hänvisade till att uppgifterna kom från sjukhuschefen Ruy Medina, skriver AP.

Vicepresidenten Nicolas Maduro kallade i ett tv-framträdande under lördagen våldet tragiskt och sa att en utredning tillsatts.

De blodiga upploppet var det senaste i raden i Venezuela.

I augusti dödades 25 personer och 43 skadades när två grupper av interner var inblandade i en skottlossning inne i Yarefängelset söder om Caracas.

Kritiserar regeringen

De senaste åren har våldet i Venezuelas överfulla fängelser eskalerat och fångar får ofta tillgång till både knark och vapen med hjälp av korrupta vakter, skriver AP. Landet har för närvarande 33 fängelser. De är byggda för att rymma 12 000 intagna med enligt myndigheterna sitter omkring 47 000 människor i fängelserna i dag.

Landets oppositionsledare Henrique Capriles fördömer nu regeringens sätt att hantera situationen.

"Vårt lands fängelser är ett exempel på regeringens och dess ledares oförmåga. De löser aldrig problemet. Hur många fler ska behöva dö i fängelser innan regeringen erkänner sitt misslyckande och gör förändringar?", skrev Capriles på sitt Twitterkonto, enligt AP.

ANNONS