Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Historiskt val för Japan på söndag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-30

Styrande partiet förväntas förlora – efter 50 år vid makten

En politisk era går mot sitt slut i Japan.

Efter mer än 50 år vid makten kommer Liberaldemokratiska partiet att röstas bort av missnöjda japanerna i söndagens val.

I stället väntas Japans demokratiska parti vinna en storseger.

Japan har styrts av Liberaldemokratiska partiet (LDP) sedan 1955, förutom en kort period på elva månader.

Men nu bryts med all sannolikhet den politiska eran, när japanerna enligt alla opinionsundersökningar kommer att rösta bort premiärminister Taro Aso och hans impopulära regeringen från makten.

Japanerna är trötta och missnöjda med LDP. Japans ekonomi är inne i en djup svacka och arbetslösheten ligger på rekordhöga 5, 7 procent, den högsta siffran sedan andra världskriget. Det fornstora förtroendet för LDP-politikerna är som bortblåst.

Lovar sänkta skatter

Statsskulden växer och likaså Japans äldre befolkning, vilket inneburit att pensionssystemet börjat harva.

Japans demokratiska parti (DJP) utnyttjar läget och lovar förändring. Skatterna ska sänkas, vägavgifter slopas och inkomstgarantier till bönderna är några av vallöftena från partiet.

Speciellt bland ungdomar i Japan är missnöjet stort med politikerna.

– Landets politik anpassas till de äldres intressen, för det är bland dem som flest röster finns att hämta, säger 23-årige Kensuke Harada, student och grundare av påtryckningsgruppen Ivote, som försöker övertala unga att gå och rösta.

Hög arbetslöshet bland unga

En mätning gjord för tidningen Mainichi Shimbun visade i förra veckan att 51 procent av japanerna i 20–30-årsåldern tänker rösta. Det blir i så fall ett framsteg jämfört med de 46 procent som deltog i valet 2005, men det är ändå lågt i förhållande till andra åldersgrupper; till exempel 84 procent för 60–70-åringarna och 74 procent för befolkningen i helhet.

Många unga väljare har små illusioner om att politikerna ska kunna ändra drastiskt hur landet fungerar. När företag minskar personalen för att klara sig genom recessionen är det ungdomarna som åker ut först. Ungdomsarbetslösheten är 8,7 procent.

Söndagens valutgång kommer innebära förändring för Japan, om väljarna röstar som alla väntar sig, och bryter en politisk era i landets historia.