Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Färgstarkt & lekfullt – som Gott & blandat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Inredning med glimten i ögat

GOTT OCH BLANDAT. Familjen samlad i köket, där det stora verktygsskåpet i hörnet är det senaste som Jennys pappa fått lackera. Tapeten i köket har Jens formgivit via Yourwallpaper, och den säljs numera i Sammyrose-webbshoppen. Även prästen ”Carl” är ett verk av Jens. (Klicka på bilden för större version.)

I Jennys och Jens lilla hus i Skåne samsas färgstarka mönster med grafiska figurer och loppisfynd.

Ledorden är humor, amerikansk tv-kultur — och billackering!

I lilla kyrkbyn Skårby en mil utanför Ystad bor Jenny och Jens med dottern Viola och ett lillasyskon på väg. Det vita putshuset från 1940-talet har kupor och tegeltak, och Jenny beskriver det som ”precis ett sånt hus som barn ritar när de ritar hus – en låda med ett tak”.

När familjen köpte huset var det ganska eftersatt, men felen var inte djupare än att färgburkar och tapetrullar kunde råda bot på dem. Resultatet är en färgsprakande mönstermix med massor av humor, roliga detaljer, loppisfynd och populärkulturella referenser.

– Vår inredningsstil är inte pretentiös, vi inreder med humor, berättar Jenny.

– Vi gillar ju bilder eftersom Jens är illustratör och jag är fotograf, så vi har bilder överallt. Jag skulle inte beskriva stilen som barnslig, men inte heller vuxen på det sätt som man kanske kan prata om en vuxen inredningsstil.

Sedan dottern Viola föddes har mängden leksaker förstås mångdubblats, men lekfulla inslag har funnits i Jennys och Jens hem även innan Viola.

–?Vi försöker alltid åka en månad per år till USA, där jag har släkt. Och när vi är där så handlar vi massor av saker till hemmet, plastprylar och tavlor och sånt som många nog skulle tycka var skräp. Vi älskar den amerikanska kulturen, berättar Jenny.

Jenny är väl medveten om att familjens stil inte passar alla.

–?Det är definitivt fler som inte gillar det än som tycker det är fint! Inte så att folk ­säger det rakt ut, men när man kommer hem till någon och tycker att de bor fint så säger man ju ”åh vad fint ni har det”.

När folk kommer hem till oss säger de ”ahaaaaah så kan man ju också ha det”, haha! Det gör oss verkligen ingenting, det är ju så här vi vill ha det.

Nu har familjen bott i huset i tre år och alla rum har fått sin makeover. Med andra ord börjar det bli dags att börja om från början igen. Hemmet förändras hela tiden.

–?Vi inreder aldrig för livet, utan behåller bara något så länge det känns kul. Vi möblerar ofta om, eller byter rum.

Den största förändringen huset gjort sedan familjen flyttade in var att vinden inreddes. En arkitekt fick hjälpa till för att få den så funktionell som möjligt, bland annat sattes skjutdörrar in för att spara plats – ”det bästa vi gjort”, säger Jenny.

Text: Maria Soxbo

Foto: David Bergström

Följ ämnen i artikeln