Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Norska kronprinsparet i danskt flygdrama

Publicerad 2012-02-05

Kronprins Haakon evakuerades ut ur flygplanet.

Kronprins Haakon och hustrun Mette-Marit hamnade mitt i ett flygdrama på Kastrup i Köpenhamn.

Totalt 135 passagerare fick evakueras efter att det small i ena motorn.

När ett nytt plan sattes in fick den flygrädda kronprinsessan sitta med piloten för att klara resan hem.

Nödrutschkanan ute. Norska kronprinsessan twittrade själv om morgonens evakuering, och lade ut den här bilden på sin twitter.

Ett flygdrama inträffade kvart över åtta på söndagsmorgonen i Köpenhamn.

Det norska kronprinsparet, som varit i Danmark för att fira kronprinsessan Marys 40-årsdag, var på väg tillbaka till Oslo i sällskap med 133 andra passagerare på flight SK 1462.

”Fullständig kaos”

– Flyget var lite försenat. När vi skulle åka började kaptenen gasa, och då small det från ena motorn, berättar studenten Jørgen Bruaset, som var en av passagerarna, för den norska tidningen VG.

– Det var fullständigt kaos och folk var livrädda, säger han.

Det norska hovets kommunikationschef bekräftar att kronprinsparet var bland de evakuerade, och när SAS satt in ett nytt plan fick Mette-Marit, känd för sin flygrädsla, sitta inne i cockpit med piloterna för att klara av resan till Gardermoen.

– Mette-Marit fick tillåtelse att sitta i cockpiten. Det är sådant vi gör för att hjälpa de som har flygskräck, om kaptenen anser att det går bra säger SAS informationsansvarig Monica Hovland till VG.

Stor flygskräck

Mette-Marit har varit flygrädd under hela sitt liv, men skräcken minskade knappast när hon och nyblivne maken var på smekmånad i New York under terrorattackerna 2001.

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010 valde hon att ta tåget till Stockholm, en resa på över sex timmar. Och när hela den norska kronprinsfamiljen reste med Turkish Airlines till Indien på en långsemester för cirka två år sedan såg flygbolaget till att ha en norsk pilot på planet, för att underlätta för den kungliga resenären.

Twittrade själv

Vid kvart i tio på söndagsmorgonen twittrade Mette-Marit själv om evakueringen:

”Min morgon blev lite mer spännande än förväntat…” skrev hon och lade till hashtagen ”#fortfarandeinteöverflygskräcken”.

En dryg timme senare twittrade hon på nytt, och tackade SAS besättning för deras proffsiga uppträdande.