”Flagrant brott mot Sveriges neutralitet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-04

Kritik mot svenska insatsen i Afghanistan

Afghanska soldater på patrull i utkanten av Kandahar, söder om Kabul.

Svenska officerare har varit nära rådgivare åt Afghanistans militär och varit med som rådgivare i strider vid frontlinjen där ett 20-tal soldater har dödats – att det skulle bli sådana insatser framkom inte i riksdagsbeslutet.

Svenska soldater har agerat rådgivare åt afghanska armén i strid.

– De svenska krigsinsatserna är ett flagrant brott mot Sveriges neutralitet. Sverige dras allt länge in i det orättfärdiga kriget i Afghanistan. Efter 200 år av fred är Sverige de facto åter i krig, säger Thage G Peterson, före detta försvarsminister (s) som engagerat sig mot Afghanistankriget.

Bakgrunden till de nya bråken om Isafstyrkan är uppgifter i Svenska Dagbladet om att svenska officerare är rådgivare åt den afghanska armén vid fronten och har varit närvarande vid flera stridigheter med dödlig utgång.

De nio svenska rådgivarna ingår i den 373 man starka Isaf-styrkan i Afghanistan, men är inte förlagda på den vanliga basen. Rådgivarna ingår i det så kallade OMLT – grupper för operationell rådgivning och samverkan – och är baserade på en USA-bas. Uppdraget för OMLT är att bygga upp Afghanistans armé och svenskarna har agerat även utanför de fyra provinserna som Sverige ansvarar för.

”Sverige i krig”

Rådgivarna har gett anvisningar till en brigad från arméns 209:e kår under dödliga strider med rebeller under sommaren. De har inte själva stridit med vapen i hand, men varit med vid skottlossningarna.

Hans Linde, vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, vill nu ta hem alla soldater.

– Insatsen har sålts in som en fredsfrämjande insats, det här visar än en gång att man ännu mer blir en part i konflikten och att Sverige faktiskt är i krig. I takt med att vi uppfattas som en del av den amerikanska ockupationen så blir även risken större att Sverige blir en måltavla för grupper i Europa.

Generalmajor Anders Brännström, operativ chef vid Försvarsmakten, försvarar operationerna. Målet är att den inhemska armén gradvis ska ta över ansvaret för säkerheten.

– Min bedömning är att de inte är framme i stridslinjen och pekar ut hur folk ska skjuta, de försöker ge kårchefen och brigadchefen råd om hur man ska jobba med ledarskap och planering till exempel. Det handlar inte om att de säger ”bomba den träddungen”, säger Brännström till TT.