Sa förlåt – åtalas åndå

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

En ensam man i ett bankvalv – och tjugo frestande tusenlappar.

Impulsstölden har nu lett till åtal – och en ursäkt som ingen vill kännas vid.

Det var den 11 oktober förra året som en man klev in på Swedbanks kontor i Ånäset, Västerbotten.

Han skulle in i sitt bankfack och släpptes ner i bankens valv. Väl ensam där inne såg han hur en hög tusenlappar låg alldeles ensamma på ett bord i valvet intill. Och dörren dit in var olåst denna dag, på grund av personalslarv.

Husrannsakan

Mannen lade frankt rabarber på kontanterna – och lämnade banken som ingenting, skriver Västerbottens Folkblad.

Men stölden upptäcktes snart, och bankpersonalen lade ihop ett och ett. En polisanmälan ledde till husrannsakan samma dag, men polisen hittade inga pengar i mannens hem.

Och så långt frid och fröjd med den nyvunna rikedomen. Men bara dagar senare verkar samvetskvalen ha kommit i kapp honom. Någon lämnade in ett kuvert med 20 000 kronor i till banken i Robertsfors, mannens hemkommun.

Fingeravtryck

I kuvertet låg också en plågad gärningsmans bekännelse och bön om förlåtelse. ”Jag ångrar mig djupt”.

Fingeravtryck från kuvertet ledde dock rakt till manen – som nu åtalats för stölden. Hans väg in och ut på bankkontoret i Ånäset under dagen för stölden fanns dessutom på övervakningsfilm.

Mannens eget perspektiv på saken är enligt Västerbottens Folkblad att han gjorde banken en slags tjänst, han avsåg inte att behålla pengarna. Han ville bara testa bankens säkerhetssystem. Och någon ursäktande lapp vill han inte kännas vid. Den måste kompisen ha stått för, han som lämnade in pengarna åt honom, i kuvertet alltså, på kontoret i Robertsfors. Som en tjänst hävdar manen i förhören, för att han själv skämdes så mycket.

ANNONS