Äldre kan få kortare semester

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

Arbetsförmedlare har anmält staten till DO

Staten har blivit anmäld för åldersdiskriminering.

Det innebär att hundratusentals statsanställda skulle kunna gå miste om en semestervecka, skriver tidningen Metro i dag.

– Diskrimineringsförbudet gäller ju arbetslivet framför allt, men det finns undantag. Vad som gäller för just det här är omöjligt för oss att säga nu, för det finns inga prejudikat. Våra jurister ska titta på det, säger Eva Rosengren hos diskrimineringsombudsmannen (DO) till tidningen.

Orättvist mot yngre

Statsanställda som är under 30 år har rätt till 28 semesterdagar om året, medan dem som är över 40 år har 35 dagar per år. Men att låta semesterlängden påverkas av en persons ålder, kan bli förbjudet. Skälet är åldersdiskriminering, en ny diskrimineringsgrund som bevakas av nya DO.

Det är en arbetsförmedlare i Växjö som anmält staten till DO. Personen bakom anmälan anser att systemet med åldersreglerad semester är orättvist, eftersom även yngre personer kan ha lika stort behov av ledighet.

Äldre mer trötta

Även kommunanställda som i dag får sex extra semesterdagar när de passerar 40-strecket, kan komma att gå miste om förmånen. Liknande system finns även för medlemmar i flera andra fackförbund.

– Nya DO har pekat på att det här måste ses över och det ska vi göra. Vi ska verkligen kämpa för att ingen ska få kortare semester, utan att de yngre får fler dagar om skillnaderna ska utjämnas, säger Kjell Svahn, ombudsman på SKTF till Metro.

Han menar att det finns ett skäl till att reglerna nu ser ut som de gör.

– Till exempel att äldre har blivit mer uttröttade och behöver mer ledighet för återhämtning. Nu får vi se om det håller, det vet vi ju inte riktigt, säger Kjell Svahn till SKTF-tidningen.

ANNONS