Okänt föremål under bro var gömd "skatt"

Publicerad 2014-07-16

Polisen i Västerbotten spärrade av en järnvägsbro i Medle, Skellefteå efter att ha hittat ett okänt föremål. Boende i närheten evakuerades.

Men lådan var ett mål för moderna skattletare.

Det var natten mot onsdag som polisen blev varse om det okända föremålet under järnvägsbron.

– Vi fick in ett samtal under natten att någon hittat ett märkligt föremål under bron. Vi har varit där själva och tittat på det och vi har även skickat bilder till bombgruppen. Men det går inte att säga vad det här är för någonting, säger Peder Jonsson, pressinformatör vid Västerbottenspolisen.

Ville inte beskriva det

Vad det rörde sig om för slags föremål eller hur det ser ut ville polisen inte uttala sig om med hänvisning till förundersökningssekretess.

Järnvägsbron där det misstänkta föremålet hittats spärrades av och boende i närheten evakuerades från sina hem.

Polisens bombgrupp från Stockholm skickades till Medle och Trafikverket meddelade att godstågstrafiken som vanligtvis passerar över järnvägsbron stängts av.

Polisen rubricerade händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Gömma för "skattletare"

Men enligt en källa till Aftonbladet kunde "bomben" vara en ofarlig så kallad geocache – en gömma för personer som letar efter hemliga platser.

– Det finns en geoacache där men det är inte säkert att det är den. Mest troligt är det dock det, säger mannen som skapat en gömma på platsen.

Han beskrev geocachen som en grön trälåda med en fastlimmad sifferdisplay. Han blev överraskad när han hörde om nyheten.

– Jo man vart lite paff. Jag har kontaktat polisen och har pratat med dem om att det finns en geocache där, säger han.

Hur beskriver du geocaching för en som inte hört om fenomenet?

– Det går ut på att leta gömmor som folk har gömt på olika ställen. Det kan vara på speciella platser med fin utsikt eller så, säger han.

Fallet avslutat

Polisen i Västerbotten bekräftar att lådan var ofarlig och att de tagit emot flera tips. Enligt Peder Jonsson är ärendet avslutat, det var ett fall av geocaching.

– Det är helt korrekt. Vi har avslutat ärendet och har hävt avspärrningarna och tagit bort lådan från platsen.

Bombgruppen hann fram till platsen bara för att direkt få vända tillbaka till Stockholm igen.

Polisen önskar att geocachare funderar på lämpligheten i att lämna efter sig föremål som kan misstas för farliga objekt.

– Det är ju skönt att det var en ofarlig låda, men tycker givetvis att man som geocachare ska tänka på hur de utformar de här föremålen, säger Peder Jonsson.