Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Skolklass drack smoothie - 23 blev sjuka

Publicerad 2014-07-14

Förskolelärarna serverade hallonsmoothie till barnen – men glömde att koka hallonen.

Hela klassen fick i sig det extremt smittsamma noroviruset – och insjuknade i vinterkräksjuka.

– Det räcker med att du får i dig ett fåtal smittade hallon så blir du sjuk, säger Hans Lindmark på Livsmedelsverket.

Det var strax efter midsommar som en förskola i Stockholm drabbades av ett stort magsjukeutbrott.

Förskolelärarna hade bestämt att barnen skulle få avnjuta en hallonsmoothie. Men vid tillagningen kokades aldrig de djupfrysta hallonen, vilket gjorde att hela klassen och flera vuxna insjuknade i vinterkräksjuka.

De utländska hallonen innehöll det smitsamma noroviruset, som bara försvinner när hallonen kokas.

– Vår rekommendation är att man kokar hallonen i minst en minut, men av någon anledning har de inte gjort det i det här fallet, säger Hans Lindmark, enhetschef för mikrobiologienheten på Livsmedelsverket.

15 sjuka på en dag

Till och med på hallonens förpackningen stod det att hallonen "bör upphettas till 90 grader minst två minuter innan förtäring”

– Det är inte så många som tänker på att man alltid ska koka frysta hallon. Annars kan man drabbas av det här viruset. Och det räcker med att du får i dig en ytterst liten mängd av de smittade hallonen så blir du sjuk , säger Hans Lindmark.

Ingen av barnen eller de vuxna blev sjuka direkt efter att smoothien serverades. Det var dagen efter som de första barnen drabbades.

– 15 barn blev sjuka dagen efter. Då förstod förskolan att något var fel och kontaktade oss. Vi skickade in en påse av hallonen till Livsmedelsverket som gjorde tester och bekräftade det vi misstänkte. Hallonen innehöll norovirus, säger Silivia Monni, miljö och hälsoskyddsinspektör på Lidingö stad.

Kommer från människan

Efter ytterligare en dag insjuknade fyra barn till och totalt drabbades 18 barn och fem vuxna av vinterkräksjuka.

– Det tar vanligtvis en dag innan viruset bryter ut. Sedan är man sjuk i ungefär tre dagar. Symptomen är kräkningar och diarré, säger Hans Lindmark.

Enligt Hans Lindmark kan viruset ha kommit i från de som plockade bären.

– Om en av de som plockar hallonen har viruset så överförs det till hallon och stannar där helt intakt. När hallonen sedan äts, utan att de kokas, blir man sjuk.

Aftonbladet har sökt förskolan för en kommentar.