Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Slaget från Hägglund: ”Hästlasagnepolitiker”

Publicerad 2014-06-18

Alliansledarna gick under partiledardebatten till hårt angrepp mot den rödgröna oppositionen om bristen på gemensamma politiska besked innan valet.

– Det finns hästlasagnepolitiker som inte vill redovisa innehållet för sin politik, säger Göran Hägglund (KD).

Under partiledardebatten i riksdagen i dag gick alla Alliansledarna till hårt angrepp mot den rödgröna oppositionen om bristen på gemensamma politiska besked innan valet. Den här gången går de rödgröna partierna till val själva till skillnad från valrörelsen 2010.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anklagade oppositionen för att dölja vilken politik det egentligen är som gäller.

– Om man röstar på MP, får man då S skolpolitik, eller är det tvärtom? frågade han Gustav Fridolin i en replik.

"Hästlasagnepolitiker"

KD-ledaren Göran Hägglund tog upp att LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en intervju sagt att det är ett problemen att MP vill stänga två kärnkraftverk under nästa mandatperiod.

– Är det er åsikt också? frågade Hägglund i en replik till Mikael Damberg (S).

Hägglund refererade till fjolårets skandal där hästkött upptäckts i lasagne som utlovades innehålla endast nötkött.

– Det finns hästlasagnepolitiker, som inte vill deklarera innehållet i sin politik, sa Hägglund.

Damberg svarade:

– Vi gick till val för en tydligare innehållsdeklaration på mat, men det har Moderaterna stoppat. Jag hade också kunnat ta den här debatten med borgerliga splittringen om kärnkraft, a-kassan, Nato, föräldraförsäkringen, den skattepolitiska inriktningen. Men det blir sandlådenivå, där du sitter med blå hinkar och jag med röda. Om KD vill hålla sig över 4 procent tror jag man ska ägna mer tid åt att prata om vad man själv vill prioritera.

"Kommer ni kunna samarbeta?"

Hägglund replikerade:

– Min fråga till Mikael Damberg är vad ni vill göra tillsammans? Lämna besked om er politik är kompatibel med V och MP när det gäller stora frågor som energin och tillväxten. Kommer ni kunna samarbeta?

– Vi tycker inte exakt likadant som MP i kärnkraftsfrågan, precis som ni inte tycker som C. Men vi är för breda överenskommelser över blockgränserna när det gäller energin. Det är att svika landet och industrin att inte orka förhandla utanför den lilla Alliansen om frågor så är så viktiga för vårt land.