Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Persson läxar upp Jämtin om Ulvskog

Publicerad 2014-05-22

Moderaternas partisekreterare Kent Perssons brev till Carin Jämtin.

Bland Moderaterna har Marita Ulvskogs "skithög"-uttalande fått känslorna att svalla.

Nu skickar partisekreteraren Kent Persson ett öppet brev till Carin Jämtin (S).

– Det är ovärdigt och oacceptabelt, säger han till Aftonbladet.

Inom partiet har Marita Ulvskogs "skithög"-uttalande väckt starka känslor.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson uppger att han nu kommer att kontakta Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin för att partiet ska ta Ulvskog i örat.

– Jag tänker fråga hur Socialdemokraterna ska tydliggöra för sin toppkandidat valrörelsen ska kunna genomföras i god ton så att vi slipper fler av den här typen av uttalande. Svordomar och personangrepp hör inte hemma i en valrörelse och framför allt inte från en toppkandidat i landets största parti, säger han till Aftonbladet.

Bildt svarar diplomatiskt

Han hänvisar till Agendadebatten där Ulvskog kallade Hökmark lögnare och sedan backade:

– Jag kan konstatera att Ulvskog rakt igenom valrörelsen kommit med felaktiga påståenden. Att dessutom under en saklig och respektabel debatt gå till personangrepp med svordomar är både ovärdigt och oacceptabelt, säger han till Aftonbladet.

Carl Bildt (M), utrikesminister, framhåller i en intervju med Aftonbladet, att Hökmark inte är "en skithög".

– Nej det är han inte, och inte heller Marita Ulvskog, säger han.

M-riksdagsledamoten Lars Beckman twittrar: "Marita Ulvskog tar S till ännu lägre nivåer"

EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner twittrar: "Ulvskog kallar Gunnar för "jävla skithög" när hon trodde micken var avslagen i debatt hos Aftonbladet. Hög nivå!"

Jämtin: "Var olämpligt"

Carin Jämtin säger till Aftonbladet att hon hittills inte fått något brev från Persson.

– Marita Ulvskog har själv varit väldigt tydlig med att känslorna svallade och att hon uttryckte sig på ett sätt som är olämpligt och fel i en valrörelse. Hon vill prata politik men inte välja de orden hon valde. Hon är också tydlig med att hon respekterar Gunnar Hökmark som person, och att det är politiken hon vänder sig emot.

Har du haft samtal med Ulvskog kring detta?

– Jag har kontinuerlig kontakt med henne och jag håller med om att det är olämpligt. Därför tycker jag att det är bra att Marita Ulvskog varit så tydlig med att säga det själv. Hon har själv tagit upp det. Politik är viktiga saker och känslorna svallar över ibland.

– Själv är jag ute och kampanjar och pratar med människor på gator och torg just nu och härifrån kan jag säga att det här inte är en fråga.

Bjereld: "Ingen påverkan"

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, tar upp att det inte är första gången Marita Ulvskog hamnar i blåsväder, och syftar på då hon twittrade under Annie Lööfs tal i Almedalen att Lööf bara dög för "Top Model".

– Det finns en impulsiv sida hos Marita Ulvskog, så i sådana här sammanhang kan hon bli sin egen värsta fiende. Det är klart att man ska undvika sådana här uttalanden både i debatter och på twitter, säger han och fortsätter:

– Ser man däremot till konsekvenserna är forskningen entydig: politiska skandaler har ingen konkret effekt på väljarna. Gunnar Hökmark är ju också en kontroversiell politiker, en "gammelmoderat", så jag kan ju tänka mig att en del socialdemokrater kanske ler i mjugg och tänker "hon sa bara som det var".