Datorn avslöjar IS planer på böldpest-attacker

Uppdaterad 2014-08-31 | Publicerad 2014-08-30

Här är datorn som avslöjar IS planer.

När terrorgruppen övergav en bas i Syrien upptäcktes en laptop – med manualer för att tillverka massförstörelsevapen.

"Fördelen med biologiska vapen är att de inte kostar särskilt mycket pengar samtidigt som antalet dödsoffer kan bli enormt", står det i ett av dokumenten.

IS-soldaterna flydde hals över huvud när en rivaliserande rebellgrupp gick till attack mot gömstället i Idlib, Syrien, i januari.

När gerillasoldaterna letade igenom terrorbasen fann de en Dell-laptop.

Nu har det amerikanska magasinet Foreign Policys korrespondenter tagit del av innehållet som låg dolt på hårddiskarna.

Ville chocka världen

Totalt handlar det om 146 gigabyte material - som ger en skrämmande inblick i IS världsbild och planer.

De flesta av dokumenten beskrivs som typisk jihadist-propaganda med manualer för bombtillverkning, bilstölder och lektioner för förklädnad vid resor mellan olika terrorbaser.

Men det som sticker ut i materialet är att datoranvändaren fortbildat sig i biologisk krigföring - med en attack som hade chockat världen som mål, skriver Foreign Policy.

Ville utvinna böldpest

I ett 19-sidigt dokument beskrivs hur man utvecklar biologiska vapen, bland annat med hjälp av djur smittade av böldpest.

I dokumenten finns instruktioner för att testa biologiska stridsmedel under säkra förhållanden innan de används i en terroristattack.

"När mikroben injiceras i små möss bör symptomen synas inom 24 timmar", anger dokumenten.

"Tillåtet med massförstörelsevapen"

I datorn finns också en fatwa som behandlar användandet av massförstörelsevapen.

"Om muslimerna inte kan förgöra de otrogna på något annat sätt, är det tillåtet att använda massförstörelsevapen", står det i dokumentet enligt Foreign Policy.

Datorns ägare uppges vara en tunisier vid namn Muhammed S. Han ska ha läst kemi och fysik på universitet i Tunisien fram till 2011 då han försvann. När Foreign Policy ringer universitetet får man svaret att man bör kontakta landets säkerhetspolis för att få mer information om den tidigare studenten.