Mannen som kom in från kylan

v

Ena dagen är Rysslands president Putin utfrusen av Europa och USA.

Nästa dag är han välkommen.

Kan korridormöten kring firandet av D-dagen lösa upp Ukrainakrisen som alltmer tar formen av ett regelrätt krig?

Det vill till att Putin inte är känslig för temperaturförändringar.

I går satt han i de rika ländernas frysbox när G7-gruppen träffades i Bryssel. Ryssland är egentligen med i det som normalt är G8 men efter annekteringen av Krim är Putin inte välkommen. Istället hotade världens mäktigaste länder med fler och hårdare sanktioner om inte Ryssland upphör med sina försök att destabilisera Ukraina. Mötet skulle egentligen ha hållits i OS-staden Sotji men flyttades för att visa Putin att omvärlden menar allvar med sin kritik mot hans nya stormaktsfasoner.

I morgon är Rysslands president dock välkommen på firandet av 70-årsdagen av landstigningen i Normandie som innebar slutet för Hitler. Möten är redan inbokade med Tysklands Angela Merkel, Frankrikes president Holland och Storbritanniens premiärminister Cameron.

Stampa

Kanske kan det ses som en uppmuntran för att Putin inte invaderat övriga Ukraina och börjat dra bort en del av sina trupper från gränsen. Västvärlden behöver dessutom Putin för att kunna gå hitta en lösning på ett antal andra viktiga konflikter i världen, framförallt Syrien och Iran. Utan rysk samarbete kommer dessa att stå och stampa för evigt.

Det vore väl en överdrift att påstås att Putin välkomnas med en varm och öppen famn på D-dagen men han får åtminstone vara med och de andra ledarna är villiga att prata med honom. Även om Obama hittills avböjt att i förhand bestämma ett möte.

Det är första gången Putin träffar västledarna sedan Krim annekterades.

Inför resan till Frankrike har Putin anslagit den mer försonliga ton som alltmer börjat prägla hans uttalanden.

– Dialog är bästa sättet att överbrygga motsättningar, säger han.

Med tanke på hur långt ifrån varandra Ryssland och omvärlden står när det gäller Ukraina finns det inga skäl att vara särskilt optimistisk. Men att världsledarna träffar Putin ansikte mot ansikte ger åtminstone lite hopp och tillfälle att lyssna på varandras argument direkt istället för via media.

Fredspipa

Är Putin villig att få något sätta röka fredspipa så har han chansen.

Styrkta av att presidentvalet i Ukraina gick bättre än väntat så har omvärlden höjt tonen mot Putin som länge sett ut som krisens vinnare.

Det blir också intressant att se om Putin kommer att skaka hand med eller tala med Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko som också kommer att delta i D-dagsfestligheterna.

Honom kan Putin knappast utmåla som fascist eller nynazist vilket är de stämplar den ryske presidenten annars satt på ledningen i Kiev.

Sedan Porosjenko valdes har Ukraina intensifierat sina försök att kasta ut de ryssvänliga rebellerna från östra Ukraina. Med blandat resultat.

Rysk inblandning

Förlusterna har varit kännbara på båda sidor. Det som startade som husockupationer i städer som Donetsk och Slavjansk har mer och mer utvecklats till ett regelrätt krig där människor dör dagligen.

Den ryska inbladningen har blivit tydligare. Enligt tyska Der Spiegel transporterades förra torsdagen 34 kistor draperade i rött tyg från Donetsk till den ryska gränsen. Två tredjedelar av de 50 rebeller som dödades i strider om flygplatsen i Donetsk var ryska medborgare. Många verkar vara från Tjetjenien.

Möjligen ditskickade av utbrytarrepublikens ryskvänlige president Ramzan Kadyrov på Putins uppmaning.

USA och EU varnar Putin för att trappa upp konflikten. Samtidigt blir det allt tydligare att president Obama inte kan tänka sig något militärt ingripande. Han nöjer sig med att skicka soldater till övningar i Baltikum och krigsfartyg till Svarta havet. Ett sätt att försöka dra ett rött streck i marken och varna Putin.