Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Han ligger bakom bankläckan

Publicerad 2015-02-09

Sen 2008 jagas Hervé Falciani, 43, för att ha legat bakom historiens största bankläcka och satt den mytomspunna schweiziska banksekretessen i gungning.

Motivet: att sätta dit skattesmitare.

– Jag är ingen Robin Hood, jag är en medborgare, har Falciani sagt.

Den 22 december 2008 greps Hervé Falciani av schweizisk polis.

Misstanken var att Falciani hade stulit information från sin arbetsgivare HSBC och försökt sälja den till banker i Libanon. Falciani förhördes i flera timmar, men släpptes mot löftet att han skulle komma tillbaka nästa dag, skriver ICIJ.

Ett misstag, skulle det visa sig.

"Berikar sig själva på andras bekostnad"

Falciani flydde till Frankrike med sin fru och dotter. Väl där började han ladda ner mer information som han hade sparat på egna servrar.

Strax därefter fick skattemyndigheter runt om i Europa ett mejl från Falciani.

"Skattesmitning: Kundlista tillgänglig", löd ämnesraden.

Falciani hade laddat ner en stor mängd känslig information från HSBC. Det inkluderade namn och kontoinformation för kunder från över 180 länder.

Franska myndigheter tyckte informationen var så intressant att de vägrade utlämna Falciani till Schweiz, skriver Wall Street Journal.

– Banker som HSBC har skapat ett system som berikar dem på andras bekostnad, genom att de hjälper till med skattesmitning och pengatvätt, sa Hervé Falciani i en intervju med Der Spiegel 2013.

Schweiziska banksekretessen i gungning

Den schweiziska banksekretessen har funnits sen 1934 och har lockat såväl legitimt förmögna som kriminella att placera sina pengar i landet.

Många har lockats av möjligheten till nummerkonton, där informationen om ägarens identitet är hemlig för utomstående.

Bara ett begränsat antal av de anställda på banken känner till kontoägarens identitet och för att sätta in eller ta ut pengar måste ägaren uppge ett kodord.

Schweiziska banker lämnar heller inte ut någon information till skattemyndigheter eller polis i andra länder, såvida det inte handlar om mycket grov brottslighet som terrorism.

Det har gjort att det varit omöjligt att komma åt information för att sätta dit skattesmitare.

Efter flera läckor, bland annat från Falciani, har OECD satt press på Schweiz att ändra sina banklagar så att det ska bli svårare för skattesmitare att komma undan.

– Jag är ingen Robin Hood, jag är en medborgare, sammanfattade Hervé Falciani.

Källor: ICIJ, Wall Street Journal, The Guardian, Der Spiegel.