Svenska snökanoner i Nordkorea

Publicerad 2014-01-03

Kim Jong-un poserar gärna i sin nya skidanläggning.

Nu avslöjas att svenska snökanoner används för att preparera skidbackarna i kommunistdiktaturen.

Trots att FN:s sanktioner förbjuder export av liknande föremål till Nordkorea.

De svenska snökanonerna tillverkas av företaget Areco.

Enligt nyhetssajten NK News som bevakar Nordkorea har minst sju snökanoner fångats på bilder som publicerats av nordkoreansk statsmedia.

Det ska handla om modellen Areco Supersnow som kostar mellan 150 000 och 250 000 kronor.

Men frågan är hur de svenska snökanonerna har hamnat i Nordkorea.

Förbjudet med export

FN:s sanktioner förbjuder nämligen export av lyxvaror till det slutna landet. Och enligt en lista som EU publicerade efter Nordkoreas kärnvapentest 2006 ska också "föremål och utrustning för skidåkning, golf, dykning och vattensporter" räknas som förbjudna att exportera till Pyongyang.

Arecos vd Johan Erling säger till Aftonbladet att han känner till sanktionerna men att han inte vet hur snökanonerna hamnat i Nordkorea.

– Visst är det våra kanoner men jag har ingen aning om hur de hamnat där. Vi säljer till återförsäljare runt om i världen och de säljer i sin tur till slutkunder, alltså skidanläggningar, säger han.

Han uppger att snökanonerna på bilderna är max ett par år gamla och av en manuell, något billigare, variant.

Kan komma från Kina

Hans teori är att någon skidanläggning har sålt snökanoner till Nordkorea på egen hand. Bland annat har företaget sålt liknande snökanoner till flera skidanläggningar i norra Kina.

– Jag vet inte var de skulle kunna komma från men det känns långsökt med Norge eller Tjeckien till exempel. Då ligger Kina närmare antar jag, säger Johan Erling.

Kim Jong-uns nya skidanläggning uppges enligt BBC ha kostat närmare 2 miljarder kronor. Under nyårshelgen lät Kim Jong-un sig stolt fotograferas när han inspekterade skidliftar, hotellrum och en spaanläggning på den nya anläggningen.

Hur många nordkoreaner som kommer att ta del av anläggningen är oklart då endast ett tusental uppges äga skidor.