SD-planen: sno väljare från S

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-22

LO-kvinnor främsta målgruppen

Sverigedemokraterna vänder sig till kvinnor i offentlig sektor för att växa. Det är strategin bakom partiets program om arbetsmiljöfrågor som just antagits på Landsdagarna.

– Vår absolut största tillväxtpotential ligger hos kvinnorna i LO-kollektivet, säger Mattias Karlsson (SD) som arbetat fram inriktningsprogrammet om arbetsmiljöfrågor.

Sverigedemokraternas strategi för att växa ytterligare är att attrahera den grupp man hittills misslyckats med att nå, kvinnorna i offentlig sektor. De som ofta ofrivilligt arbetar deltid inom vården, och som drabbas av ofrivilligt delade turer – arbeten där arbetspassen innehåller oavlönade håltimmar.

Vill nå arbetarkvinnor

– Det är ett strategiskt tänk som ligger bakom att vi satsar på de här frågorna. Vi har frågat oss varför det är de manliga arbetarna stödjer oss mest i LO och inte kvinnorna, säger Mattias Karlsson som sitter i partistyrelsen.

För att nå arbetarkvinnorna lanserar Sverigedemokraterna nu ett inriktningsprogram för arbetsmiljö- och arbetstidsfrågor. Det är första gången som partiet överhuvudtaget har en politik inom området arbetsmiljö. Delar av programmet presenterades redan under Almedalsveckan i somras och enligt Mattias Karlsson kunde man direkt därefter se att fler kvinnor sökte sig till Sverigedemokraterna.

”Ökad tyngd”

– Nu får vi en ökad tyngd att driva den  här politiken i valrörelsen och ta upp kampen med Socialdemokraterna, det här har ju alltid varit deras frågor. De har ett orimligt stöd och det vill vi konkurrera med, säger Mattias Karlsson.

Följ ämnen i artikeln