Flygdrama efter toaletthaveri på SAS

Publicerad 2013-10-26

Besättningen inrättade gemensam toapåse ombord

När toaletterna slutade fungera på SAS-planet fick piloterna bråttom hem.

Idén om toapaus spolades – och kaptenen gav full gas.

– Det har varit ett fantastiskt samarbete mellan passagerarna och besättningen, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS.

På vägen mellan Aqaba i Jordanien och Oslo fick besättningen på SAS-planet ett ovälkommet varningslarm på lördagskvällen.

– Vi fick en indikation som visade att sanitäranläggningen var överfylld, säger Knut Morten Johansen till Aftonbladet.

Enligt flygbolaget ledde larmet till att planets alla tre toaletter automatiskt stängdes av.

Tre och en halv timme

Då var det fortfarande tre och en halv timmes färd kvar till slutdestinationen.

Samtidigt som flygdramat pågick i luften över Östeuropa kommunicerade norska tidningen VG med en av passagerarna ombord via mejl.

Tack vare att planet hade wifi ombord meddelade Ragnhild Bjørnelv att passagerarna fick göra sina behov i en plastpåse inne på toaletten. Påsarna fick sedan kastas i en stor samlingspåse.

– Det verkar som att alla tar det bra och kaptenen kallar oss fantastiska, skriver hon till VG.

– Det är en speciell upplevelse. Kaptenen säger att han aldrig har upplevt något liknande under sina 30 år som kapten. Folk är okej med det, jag har inte hört någon som klagat.

Efter larmet övervägde besättningen att mellanlanda i Budapest, uppger SAS. Men det hade inneburit att besättningen inte hade kunnat resa vidare till Oslo samma kväll på grund av företagets arbetstidsregler.

”Obehagligt”

Då tog kaptenen beslutet att köra hemåt i full fart.

– Det är självklart obehagligt för passagerarna men det är faktiskt som kaptenen berättade till passagerarna ombord och att man därför valde att flyga hela vägen till Oslo, säger Knut Morten Johansen.

Vid 21.15 landade planet i Oslo.

– Det är lite försenat, men det har inget med det här att göra. Tvärtom så flyger vi för full gas för att komma fram, säger Knut Morten Johansen till VG.

– Vi beklagar det som har skett men det verkar faktiskt ha gått okej. Kaptenen berömmer passagerarna. Det har varit ett fantastiskt samarbete mellan passagerarna och besättningen.