Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Krisens vinnare – och bittra förlorare

Republikanernas hat mot Obama har rasistiska undertoner

Republikanernas totala förnedring i budgetkrisens upplösning är det hårdaste slaget mot partiet sedan förlusten i presidentvalet förra året.

De fortsätter att låta sig styras av sitt hat mot presidenten som innehåller rasistiska undertoner.

Segraren Obama gör klokt i att inte strö salt i såren.

Republikanerna fick i princip ingenting i utbyte för att de stängde statsapparaten i nästan tre veckor och förde USA och världen fram mot en potentiell finansiell härdsmälta.

Istället har de åsamkat sig själv stor skada på kort sikt. Opinionssiffrorna för partiet är på rekordlåga nivåer.

Inför stängnigen sa Obama att han inte förhandlar under hot.

– Godkänn en budget och höj skuldtaket, uppmanade Obama republikanerna. Sen kan vi förhandla.

Tre veckor senare är det precis vad som hände. Obamas seger är en ren knock-out. Han går stärkt ur striden.

Ska man sätta ansikten på förlorarna är Ted Cruz, senator ur republikanernas högerflygel den som står med svartepetter. Det var han som drev fram motståndet men sin 21 timmar långa filibuster i senaten. Trots förlusten hyllas han ändå som en hjälte av den extrema Tea party-falangen.

Tilltufsad

John Boehner, republikan och talman i kongressen är den andre enskilt största förloraren. Han lät "tokhögern" inom partiet sätta agendan. Han har fått sin image rejält tilltufsad. Klarar han av att samla ihop sitt splittrade parti?

Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten framstår som partiets sansade röst. Det var han som gick med på en kompromisslösning.

Harry Reid, demokraternas ledare i senaten är en av segerherrarna. Han höll ihop sitt parti i en vägran att ge efter för republikanernas krav på att ändra Obamacare i utbyte mot en budget och höjt budgettak.

Men eftersom hela problemet bara skjutits på framtiden är det för tidigt att utse en slutsegrare.

Framtiden hänger på hur republikanerna tar förlusten.

Olika scenarier finns.

Revanschlystnad

* Republikanerna är revanschlystna. De fortsätter göra allt för att sätta krokben för Obama. De hittar nya sätt att stoppa Obamacare. De kommer att ställa krav på kraftiga nedskärningar i statsutgifterna och inte gå med på några skattehöjningar för att höja budgettaket mer permanent i februari.

* Republikanerna är kraftigt försvagade. De fruktar att budgetkrisen ska kosta dem många röster i mellanårsvalet till kongressen nästa år. De nöjer sig med några mindre köttben för att rösta fram en mer långsiktigt budget och skuldtak.

Om det senare alternativet ska slå in måste partiets Tea party-minoritet hållas i schack. Det blir inte lätt.

De drivs framförallt av två saker.

* En närmast religiös tro på att de har rätt. Det spelar ingen roll att de är i minoritet. De försöker ändå få sin vilja igenom.

Muslim

* Ett grundmurat hat mot Obama. För att han är för en större roll för staten men också för att han är svart. De har oerhört svårt att acceptera att USA fått sin första svarta president. Ryktespridningen fortsätter om att Obama inte är amerikan utan född i Kenya. Att han är muslim. Att han är homosexuell. Ingen säger något offentligt men den rasistiska undertonen i de extremas Obamamotstånd gör det svårt för dem att kompromissa.

Obama måste visa att han menar allvar med det han sa för tre veckor sedan. Att han är redo att kompromissa. Direkt efter uppgörelsen var hans tongångar försonliga.

USA har ett enorm statsskuld som måste ner till mer rimliga nivåer på sikt. Det är båda sidor eniga om.

För att nå dit måste demokraterna gå med på nedskärningar av de sociala trygghetssystemen. Republikanerna måste acceptera vissa skattehöjningar.

Bara då kan man undvika att världen på nytt står och balanserar på avgrunden i början av februari nästa år.