”Håller läkaren bakom ryggen”

Publicerad 2014-03-06

Föräldrar kritiska mot läkarens kollegor

Kollegorna håller den åtalade läkaren bakom ryggen.

Det hävdar mamman i rättegången om förlossningen där hennes dotters nacke knäcktes:

– Vi har varit väldigt upprörda i dag, säger Johanna Svensson, 28.

Rättegången mot läkaren som är åtalad för vållande till annans död och vållande till kroppsskada fortsatte under onsdagen i Eksjö tingsrätt.

Den i dag 67-årige gynekologen försökte nio gånger under sammanlagt 45 minuter att dra ut flickan med sugklocka och till slut tvingade han ut barnet med tång.

Bröt nacken

Enligt obduktionen ledde den våldsamma hanteringen till att barnet bröt nacken och dog. Samtidigt skadades Johannas underliv så allvarligt att hon måste stomiopereras.

Något som hade kunnat undvikas om hon i ett tidigare skede fått det kejsarsnitt som hon bad om under den 56 timmar långa förlossningen.

Förra året återkallade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gynekologens läkarlegitimation, ett beslut som läkaren har överklagat.

”En av de duktigaste”

Under onsdagens huvudförhandling förhördes bland annat flera av läkarens kollegor, som varit på plats vid förlossningen. Läkarens advokat, Ulrika Borg, beskriver vad som framkom:

– Det har blivit tydligt att min klient är en väldigt respekterad obstetriker, han var en av de som var duktigast på hela kliniken. De beskriver också hur han hamnat i en ohållbar situation, där han och övriga på alla sätt kämpat för att lösa den.

”Väldigt upprörda”

Johanna Svensson och hennes sambo Alfred Svärd, 30, förlorade sin dotter Hilda vid den våldsamma förlossningen. De kände sig mycket besvikna efter dagens huvudförhandling:

– Vi har varit väldigt upprörda i dag, jag och min sambo. Det känns som att de som har vittnat håller läkaren bakom ryggen.

Hur då?

– Det är många som helt plötsligt inte minns saker som de borde minnas. Framför allt borde de komma ihåg vad de sagt i polisförhören.

Advokaten säger att flera kollegor beskriver läkaren som mycket duktig?

– De säger att han är en väldigt erfaren läkare, men jag tycker att han skulle ha sadlat om mycket tidigare och beslutat om kejsarsnitt, säger Johanna Svensson.

ANNONS