Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Han stympade mitt underliv”

Uppdaterad 2014-04-23 | Publicerad 2014-04-07

Annamarias operation misslyckades - läkaren saknade erfarenhet

LITADE PÅ LÄKAREN Annamaria upplevde att hennes inre blygdläppar var för stora och enligt henne påstod kirurgen att han var Sveriges bästa. Men i stället för att ta bort en centimeter av blygdläpparna, som Annamaria önskade, skar han bort dem helt. ”Det är jätteviktigt att ta reda på om kirurgen har den utbildning och erfarenhet som krävs”, säger hon. Foto

Allt fler svenska kvinnor betalar för att snygga till sina underliv.

Men det kan gå väldigt fel.

- Min operation misslyckades helt - jag blev könsstympad, ­säger Annamaria, som vill varna andra för riskerna med intimkirurgi.

I kväll kl 19.00 diskuteras frågan i Aftonbladet TV:s Partiprogrammet.

Att korrigera blygdläpparnas storlek eller förminska en uttöjd vagina är två vanliga ingrepp som utförs på en växande skara kliniker runt om i Sverige. Men att skära i underlivet är inte riskfritt. Annamaria är en av dem som råkat ­illa ut.

- Kirurgen påstod att han var Sveriges bästa och att operationen var ”busenkel”. Men i stället för att ta bort en centimeter av blygdläpparna som vi bestämt, skar han bort dem helt.

Har två kliniker

Läkaren hade aldrig tidigare utfört ett liknande ingrepp men hon litade på honom, eftersom de umgåtts privat.

- Han driver två kliniker och verkade väldigt proffsig. Jag hittade inget negativt alls om honom på nätet när jag försökte hitta information.

Annamaria berättar att ingreppet utfördes på kliniken efter stängningsdags - för att ­läkaren ville ha det så.

- Det är klart att jag var tveksam, allra helst ­eftersom han inte heller förde journal trots att han måste göra det enligt lag. Men jag litade ju på honom.

Direkt efter ingreppet började det strama och göra ont i underlivet. Och när Annamaria inspekterade sig själv i spegeln fick hon en chock - stygnen hade spruckit upp och kvar av de inre blygdläpparna fanns bara hudslamsor.

Kunde inte kissa

Annamaria återvände till kirurgen som sydde ihop henne - men det hjälpte inte. Stygnen gick upp, sammanlagt fyra gånger.

- Det gjorde så ont att jag inte kunde kissa eller sitta. Kirurgen blev arg och sista gången sydde han mig med tråd som inte absorberas, vilket förstörde underlivet ännu mer.

Efter det sökte Annamaria hjälp på en offentlig kvinnoklinik i stället. Där konstaterades att stygnen förvandlats till stora, hårda hudknutar, att de inre blygdläpparna saknades och att Annamaria hade hål rakt ­igenom yttre blygdläpparna.

Saknar specialistutbildning

- Det är helt galet. Nu vet jag dessutom att kirurgen saknar specialistutbildning i plastikkirurgi. Det är vansinne att vem som helst får driva en klinik och operera hur som helst.

Nu har det gått ett år ­sedan den misslyckade operationen. Annamaria har träffat flera läkare som försökt rekonstruera blygdläpparna, men det är svårt eftersom området är så förstört.

- Jag mår bra i dag, men jag vill varna andra som funderar på att göra en sån här operation. Det är jätteviktigt att ta reda på om kirurgen är seriös och har den utbildning och erfarenhet som krävs, annars kan det gå riktigt illa.

Kirurgen som opererade Annamaria har fått kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, bland annat för ett av ingreppen och för att ha brustit i journalhantering.

- Att jag skulle sakna anatomiska kunskaper eller kunskap hur ingreppet skulle utföras stämmer ej. Komplikationer vid kirurgi får alla kirurger förr ­eller senare, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Kirurgen driver fortfarande sin verksamhet i Stockholm.

I kväll kl 19.00 diskuteras frågan om intimkirurgi och den oreglerade skönhetsbranschen i Aftonbladet TV:s Partiprogrammet.

Lagligt att operera - även utan utbildning

Skönhetsoperationer av könsorganen blir allt vanligare. I England har de ökat med 45 procent på tre år - och åldern på genomsnittspatienten har fallit från 35 till 28 under samma tid. På Föreningen för estetisk plastikkirurgi i Sverige uppskattar man att efterfrågan ökat kraftigt även här.

Omkring 150 svenska läkare har specialist­utbildning i plastikkirurgi men betydligt fler utför skönhetsoperationer. ­Detta ­eftersom svensk lag tillåter alla läkare att plastik­operera - även om kunskap och erfarenhet ­saknas.

Ärrbildning, smärta, ­infektioner och minskad sexlust är vanliga komplikationer vid intimkirurgi. Men statistik på komplikationer saknas då Socialstyrelsens register inte skiljer intimkirurgi från annan typ av plastikkirurgi.

Intimkirurgi jämförs ibland med könsstympning som är förbjudet i Sverige, oavsett om samtycke till ingreppet har lämnats, och kan ge upp till fyra års fängelse. ­Läkarförbundet har tidigare kritiserat Socialstyrelsen för att inte ha klargjort hur regler kring intimkirurgi ska förhålla sig till lagen om könsstympning.