Så tror ungdomar att människan går under

Publicerad 2013-10-09

Kärnvapenkrig, solslocknande och zombier - när 18-åringarna väljer

Trots en våg av tv-serier, filmer och spel.

När Sveriges 18-åringar får förutspå orsaken till mänsklighetens undergång får en zombieinvasion bara en procent av rösterna.

Mest troligt är att klimatförändringar tar knäcken på människorasens herravälde, enligt en stor undersökning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i uppdrag att öka kunskapen för Sveriges krisberedskap och försvar hos totalförsvarspliktiga 18-åringar.

Det gör man genom kampanjen #stormensöga och i samband med det har man gjort en omfattande undersökning bland landets nyligen myndiga medborgare.

I sin 18-årsundersökning har ungdomarna bland annat fått svara på frågan om när jorden går under.

Och det är en något dyster prognos då fyra procent tror att det sker redan under deras livstid och var femte tror att det sker inom de närmsta 500 åren.

Klimatet blir undergång

Anledningen till mänsklighetens undergång: klimatförändringar.

Hela 27 procent av 18-åringarna tror att det är naturen som kommer att sätta stopp för vår framfart. Något som unga på gatan håller med om:

– Det blir en naturkatastrof eller något som på grund av människan. Att isarna smälter på grund av växthuseffekten, till exempel. Men det blir inte än på ett tag, säger Emma Andersson, 19.

På andra plats hamnar farhågan för att solen slocknar, med 14 procent av rösterna, medan 11 procent är oroliga för ett kärnvapenkrig.

Resultatet är inte helt oväntat, enligt experterna.

– Klimatförändringar är ju något som diskuteras mycket i Sverige och västvärlden just nu och det pratas mycket om det i skolan också som en del av undervisningen, dessutom känner jag igen detta från min egen forskning om ungdomar och risk, säger Erika Wall, doktor i sociologi och forskare kring ungdomars riskförståelse.

Hade undersökningen gjorts i ett mer krigsdrabbat eller religiöst land hade andra saker förmodligen hamnat högre på listan över 18-åringarnas farhågor, enligt Erika Wall.

– I Sverige följer vi samma mönster om man jämför unga och gamla då riskförståelse ofta är socialt konstruerat. Skillnaden hade varit större om man jämfört olika länder och världsdelar än om man jämför unga och gamla i samma land, säger hon.

Komet kan slå till

Landets 18-åringar är inte helt fel ute i sin riskbedömning om man ser till hur MSB själva bedömer risker mot landet.

– Det är intressant att klimatförändringar hamnar högt på listan. De är ju i sig inte risken, men med klimatförändringar följer en trend som gör det vanligare med värmeböljor och skyfall, säger Magnus Winehav, analytiker på MSB.

Myndigheten har själva gjort en lista på 27 situationer man bör ha en särskild beredskap för, där långvarig värmebölja är en av dem.

Två procent av 18-åringarna tror att en komet kan bli jordens undergång och där ligger de i framkant då MSB inte sett den risken som står.

– Det var ju lite aktuellt i Ryssland i våras, men finns inte med på vår lista. Men jag kan tänka mig att det är något vi kollar på i framtiden, säger Magnus Winehav.

Att zombier ska ta över världen tror en procent av ungdomarna. Men inte heller det scenariot finns med på MSB:s lista. Det kan bli ändring på det enligt myndighetens analytiker:

– Nej, den är inte med på vår lista, men vi har diskuterat det, säger Magnus Winehav skämtsamt.

27 riskhändelser som kräver analys av MSB

1. Pandemi

2. Kärnkraftsolycka

3. Störningar i transporter

4. Störningar i elektroniska kommunikationer

5. Störningar i elförsörjningen

6. Störningar i drivmedelsförsörjningen

7. Stöld av/oriktig information

8. Dammbrott

9. Isstorm

10. Social oro med våldsinslag

11. Skolskjutning

12. Terrorhandling

13. Förorenad dricksvattentäkt (kemiskt utsläpp)

14. Förorenad dricksvattentäkt (biologisk kontaminering)

15. Solstorm

16. Värmebölja

17. Storm

18. Svaveldimma

19. Epizooti

20. Brand i särskilda objekt

21. Fartygskollision

22. Översvämning av vattendrag

23. Ras och skred

24. Störningar i livsmedelsförsörjningen

25. Kemikaliespridning via bomb

26. Rymdskrot

27. (Väpnat angrepp)

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap